gofry-ze-sliwkami-i-polewa-czekoladowa
Gofry kojarzą się głównie ze wspomnieniem z wakacji. Często słyszę wspomnienia "o tak, pamiętam, jak się jadło gofry nad morzem...". Nie musi tak być! Jeśli macie w domu gofrownicę, to zachęcam, aby cieszyć się nimi także jesienią. Wystarczy wykorzystać sezonowe owoce, a zasmakują Wam w zupełnie nowej odsłonie. Ja proponuję dzisiaj gofry ze śliwkami i polewą czekoladową. Moja rada - jeśli nie zjadam gofrów na bieżąco, to nie kładę ich zaraz po upieczeniu na talerz, bo robią się gumiaste. W takiej sytuacji odkładam pojedynczo np. na szklance, aby nie leżały na chłodniejszej powierzchni. Dzięki temu nie zbiera się pod nimi wilgoć z pary powstałej w wyniku różnicy temperatur i ciasto pozostaje bardziej chrupkie.
Wersja do druku
Ilość 2 sztuki (gofrownica w kształcie "koniczynki"

Składniki:

  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżka mielonego cynamonu
  • łyżeczka oliwy lub oleju
  • kilka śliwek
  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • ok. 100 ml mleczka kokosowego
  • kopiasta łyżka kakao
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób wykonania:

  • Zrób najpierw ciasto na gofry, a gdy będą się piekły, przygotujesz polewę. Do wysokiego naczynia wlej wodę, wbij jajko i wsyp obie mąki, oliwę lub olej oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej odrobinkę wody. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, wlej porcję ciasta i zapiekaj, aż gofr będzie lekko rumiany.
  • Na małej patelence lub w rondelku rozpuść na najmniejszym ogniu masło lub olej kokosowy z miodem. Dolej mleczko kokosowe i wymieszaj. Na koniec dosyp kakao, dokładnie rozprowadź i wciąż mieszając podgrzej aż trochę zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dosłodzić miodem.
  • Pokrój śliwki w kawałki, posyp nimi gofry i polej polewą. Twoje gofry ze śliwkami i polewą czekoladową są już gotowe!

Podobne wpisy

8
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lucyna Pawłowska
Gość

No i jak tu dbać o linię? Super przepis

opycha.pl
Gość

Bardzo dziękuję! A o linię można dbać przy wszystkich innych posiłkach 😉 Takie gofry raz na jakiś czas nie zaszkodzą 😀

Kosą po patelni
Admin

muszę kupić gofrownicę 🙂

opycha.pl
Gość

Ja używam raz na ruski rok, ale już od wielu lat ta gofrownica służy, więc na siebie zarobiła 😀 Mało tego, może to zaskakujące, ale latem używam jej najrzadziej 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Jak ja dawno nie jadłam gofrów! <3
Te śliwki z polewą czekoladową to jest poezja! Ale mi smaka narobiłaś 😀

opycha.pl
Gość

No mnie osobiście nie kręcą aż tak te z masą bitej śmietany… Poza tym już na tyle mnie znasz, że się chyba przyzwyczaiłaś, iz zawsze szukam alternatywy dla klasyki 😉

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Pewnie, że się przyzwyczaiłam i powiem więcej – bardzo mi się to podoba! 🙂

opycha.pl
Gość

w takim razie dalej będę robić swoje, bo widzę, że ma to sens 😛