1,6K
Dzisiaj mam dla ciebie propozycję, która prezentuje się na talerzu wyjątkowo apetycznie, a jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Fit kotleciki z cieciorką i cukinią to propozycja na posiłek, który da ci odpocząć od mięsa i smażenia. Te medaliony są wegańskie, więc możesz je przygotować nawet wtedy, gdy unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli natomiast nie przeszkadza ci jajko w składzie, a masz ochotę spróbować też innych wariantów wege kotlecików z cukinią, to możesz wypróbować np. przepis na kotlety z soczewicy z cukinią i marchewką od Moniki z bloga "Kardamonowy" 🙂Zaznaczyłam poziom trudności jako średni, ale głównie dlatego, że trzeba np. ugnieść cieciorkę widelcem, a to zabierze troszkę siły. Naprawdę nie trzeba wykonywać jakichś mega skomplikowanych czynności. Podpowiem też, że mi łatwiej ugniata się duże ziarna cieciorki, które sprzedawane są w słoiku, niż takie małe z puszki. Te małe mają twardszą skórkę, a przynajmniej moje zawsze miały. Natomiast pisząc "średnia cukinia" miałam na myśli rozmiar bardziej "marketowy", a nie te cukinie, z którymi mamy do czynienia pod koniec sezonu, gdy najmniejsza działkowa waży pół kilograma 😉 Same kotleciki są wegańskie, ale jeśli nie unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, to podpowiem, że bardzo fajnie smakują z dipem zrobionym z jogurtu naturalnego zmieszanego z solą i posiekaną natką pietruszki. Chilli i kurkumę możesz teoretycznie pominąć, ale to właśnie kurkuma daje ten obłędny kolor, a chilli podkręca smak. To jak, spróbujesz? Daj w komentarzu znać, jak poszło!
Wersja do drukuSkładniki:
- pół średniej cukinii (takiej "sklepowej" średniej)
- szklanka cieciorki
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- ciepła woda (tyle, żeby zalać płatki)
- duży ząbek czosnku
- 1 mała biała cebulka lub szalotka
- 1 papryczka chilli
- pół łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- odrobina tłuszczu do nasmarowania blachy
Sposób wykonania:
- Najpierw wsyp płatki do szklanki, po czym zalej je tak, aby całe były zamoczone w wodzie, nie więcej. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną soli i odstaw na 10-15 minut, żeby puściła wodę. Następnie wsyp cieciorkę do miski i ugnieć ją widelcem. Możesz tez spróbować tłuczka do ziemniaków, ale nie miel jej blenderem. Jeśli to zrobisz, masa będzie zbyt rzadka i kotleciki mogą nie trzymać się kupy.
- Przygotuj resztę składników. Przeciśnij przez praskę (lub bardzo drobno posiekaj) czosnek, cebulę zetrzyj na małych oczkach tarki, chilli drobno posiekaj. Dodaj te wszystkie składniki do cieciorki. Następnie odciśnij wodę od cukinii i dorzuć do reszty składników. Dopraw całość solą (ale nie za dużo, bo już cukinia i cieciorka były solone), pieprzem, dodaj kurkumę. Wymieszaj masę równomiernie.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a w międzyczasie przygotuj kotleciki. Blachę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Zwilż dłonie wodą i nabieraj porcje masy, które po uformowaniu kulki będą wielkości orzecha włoskiego jeszcze z zieloną skórką. Każą kulkę delikatnie przygnieć, żeby powstał kotlecik o ok. 5 mm grubości. Każdy taki medalion kładź na blachę.
- Piecz placki ok. 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu twoje fit kotleciki wegańskie z cieciorką i cukinią będą gotowe.
Robiłam podobne bez cieciorki, ale ponieważ ją uwielbiam, to na pewno Twój przepis wypróbuję 🙂 Już nie mogę się doczekać sezonu 😀
Już nawet wypróbowane w ramach burgera do bułki – z tych proporcji wychodzą 4 sztuki o średnicy 10 cm, ale warto je przytrzymać kilka minut dłużej w piekarniku 😉
Dobrze wiedzieć 😉
Świetny przepis. Myślę, że niebawem go wypróbuję. Dziękuję 🙂
Polecam, bo cieciorka bardzo zdrowa, a wciąć mało popularna (przynajmniej w Polsce), choć na szczęście to się już zaczyna zmieniać! 🙂