484
Podczas ostatniej podróży po Bałkanach jeden z towarzyszy powiedział "ale bym teraz zjadł ser z miodem". Jak to usłyszałam, to nie mogłam się otrząsnąć... Ser z miodem? Feeee... Coś jednak musiało się w mojej głowie poukładać, bo po przyjeździe do Grecji wzięło mnie na wariację na ten temat, czyli figę z serem feta i miodem. Niestety nie zdążyłam tego specjału przygotować, choć figi leżały w Kavali dosłownie na chodniku. Na szczęście import się rozwija, możemy bez problemu zakupić w Polsce egzotyczne warzywa, owoce oraz produkty dziedzictwa kulinarnego innych krajów. Zatem śmigaj do sklepu po figi, ser feta, miód pewnie już masz!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 1 figa
- ok. 30 g sera feta
- 2-3 łyżki płynnego miodu (najlepiej gryczany)
Sposób wykonania:
- Pokrój figę w ósemki, po czym rozłóż na talerzyku.
- Pokrusz na figę ser feta. Kawałki nie powinny być zbyt duże.
- Polej całość miodem.