756
Przychodzę dzisiaj z przepisem na faszerowane papryki, które mogą się wydawać oklepanym tematem, ale myślę, że w tym temacie wciąż jest wiele nowego do zrobienia! Co jest takiego niezwykłego w moim paprykach? Moje faszerowane papryki są z kaszą jaglaną, boczkiem i boczniakami. Z tego, co się orientuję, nie jest to zbyt popularny skład. Takie papryki możesz zrobić na lekki obiad dla jednej lub dwóch mało głodnych osób, ale też możesz podawać po jednej w ramach przystawki przed głównym posiłkiem. Kasza jaglana jest lekka, ser cheddar podbija smak, ale faktyczną gwiazdą jest tu boczek i boczniaki. Nie masz boczniaków lub za nimi nie przepadasz? Nic straconego, użyj pieczarek i też będzie smacznie! Poziom trudności oznaczyłam jako średni, ale to dlatego, że musisz osobno ugotować kaszę, osobno podsmażyć składniki i na koniec wszystko upiec. Poza tym nie ma tu nic skomplikowanego!
Wersja do drukuIlość - 4 małe papryki
Składniki:
- 4 małe papryki
- 100 g kaszy jaglanej
- 150 g boczniaków (można zastąpić pieczarkami)
- 100 g boczku
- 50 g sera cheddar (z innym żółtym serem też będzie ok)
- nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Zagotuj sporo wody (ale bez przesady, czajnik wystarczy). Przepłucz nim kaszę jaglaną na sitku lub w rondelku, aby pozbyć się goryczy po czym ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (tutaj możesz wykorzystać pozostały wrzątek). Włącz piekarnik, aby się nagrzał do 180 stopni i zajmij się resztą składników.
- Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj na małym ogniu, aby wytapiał się tłuszcz. W międzyczasie posiekaj cebulę w drobną kostkę, boczniaki w niezbyt długie paski, czosnek posiekaj bardzo drobno. Składniki dodawaj do boczku w następującej kolejności: gdy wytopi się większość tłuszczu z boczku wrzuć cebulę, podsmażaj aż się zeszkli, a następnie dodaj czosnek i boczniaki, smaż, aż grzyby zmiękną i zredukują swoją objętość. Pamiętaj, aby w trakcie smażenia co jakiś czas przemieszać składniki na patelni (od samego początku, gdy tylko wrzucisz boczek).
- Wymieszaj kaszę jaglaną z podsmażonymi składnikami. Zetrzyj ser cheddar na małych oczkach tarki, stopniowo dodawaj do kaszy i dokładnie wymieszaj. Następnie w ten sam sposób wymieszaj farsz z natką pietruszki. Posmakuj kaszę, dopraw solą, pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Obetnij paprykom kapelusze tak, aby dało się je później zamknąć. Oczyść środek z gniazda nasiennego (ostrożnie, aby nie uszkodzić kapelusza), nasionek i białych błonek. Nałóż farsz do środka papryk, przykryj je kapeluszami i piecz w piekarniku aż będą miękkie. Mi to zajęło niecałe pół godziny. Twoje faszerowane papryki z kaszą jaglaną, boczkiem i boczniakami są już gotowe!