1,1K
Dzisiaj proponuję ci faszerowane jajka ze szpinakiem. Jestem fanką tego połączenia, więc taki przepis po prostu musiał kiedyś znaleźć się na blogu. Składników jest mało, szpinak, jajka, czosnek, oliwa i przyprawy. Może się jednak pojawić problem, bo w przepisie znalazła się gałka muszkatołowa, a nie każdy ją lubi. Proponuję użyć świeżo startej, jeśli masz taką możliwość, bo smakuje ona dużo lepiej niż ta w proszku. Kolejnym rozwiązaniem jest oszczędne jej stosowanie, bo jak doda się za dużo gałki muszkatołowej, to automatycznie potrawa robi się niesmaczna. Polecam więc nie być zbyt hojnym w jej przypadku. Jeśli naprawdę nie przełkniesz czegoś, w czym jest gałka muszkatołowa, to ją pomiń, ale nie obiecuję, że jajca będą wtedy tak samo dobre. Niestety jest to przyprawa, która bardzo fajnie komponuje się ze szpinakiem i właśnie dlatego jej w ogóle użyłam. Jeśli więc spróbujesz bez niej, to koniecznie zostaw w komentarzu informację jak wyszło. Z doświadczenia wiem, że sporo osób gałki nienawidzi całym sercem, więc będzie to dla nich przydatna wskazówka!
Wersja do drukuIlość - 2 jajka
Składniki:
- 2 jajka
- porządna garść liści szpinaku (2 małe garści)
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej (świeżo starta będzie lepsza)
- szczypta sproszkowanego imbiru
- odrobina oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Teraz przygotuj szpinak. Oderwij ogonki od listków, odrobinę go rozdrobnij nożem. Obierz czosnek i posiekaj, ale nie jakoś super drobno.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż na niej szpinak z czosnkiem.
- Przełóż do naczynia szpinak, czosnek, żółtka jajek i przyprawy. Zmiksuj całość blenderem.
- Przełóż zmiksowany farsz do połówek jajek. Możesz to zrobić łyżeczką lub rękawem cukierniczym/szprycą. Jeśli zamierzasz użyć łyżeczki, to pamiętaj, aby ją moczyć w wodzie - dzięki temu farsz nie powinien się tak przyklejać. Twoje faszerowane jajka ze szpinakiem są już gotowe!