faszerowane jajka ze szpinakiem wielkanoc potrawy z jajek
Dzisiaj proponuję ci faszerowane jajka ze szpinakiem. Jestem fanką tego połączenia, więc taki przepis po prostu musiał kiedyś znaleźć się na blogu. Składników jest mało, szpinak, jajka, czosnek, oliwa i przyprawy. Może się jednak pojawić problem, bo w przepisie znalazła się gałka muszkatołowa, a nie każdy ją lubi. Proponuję użyć świeżo startej, jeśli masz taką możliwość, bo smakuje ona dużo lepiej niż ta w proszku. Kolejnym rozwiązaniem jest oszczędne jej stosowanie, bo jak doda się za dużo gałki muszkatołowej, to automatycznie potrawa robi się niesmaczna. Polecam więc nie być zbyt hojnym w jej przypadku. Jeśli naprawdę nie przełkniesz czegoś, w czym jest gałka muszkatołowa, to ją pomiń, ale nie obiecuję, że jajca będą wtedy tak samo dobre. Niestety jest to przyprawa, która bardzo fajnie komponuje się ze szpinakiem i właśnie dlatego jej w ogóle użyłam. Jeśli więc spróbujesz bez niej, to koniecznie zostaw w komentarzu informację jak wyszło. Z doświadczenia wiem, że sporo osób gałki nienawidzi całym sercem, więc będzie to dla nich przydatna wskazówka!
faszerowane jajka ze szpinakiem wielkanoc potrawy z jajek
Wersja do druku
Ilość 2 jajka

Składniki:

  • 2 jajka
  • porządna garść liści szpinaku (2 małe garści)
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej (świeżo starta będzie lepsza)
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Teraz przygotuj szpinak. Oderwij ogonki od listków, odrobinę go rozdrobnij nożem. Obierz czosnek i posiekaj, ale nie jakoś super drobno.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż na niej szpinak z czosnkiem.
  • Przełóż do naczynia szpinak, czosnek, żółtka jajek i przyprawy. Zmiksuj całość blenderem.
  • Przełóż zmiksowany farsz do połówek jajek. Możesz to zrobić łyżeczką lub rękawem cukierniczym/szprycą. Jeśli zamierzasz użyć łyżeczki, to pamiętaj, aby ją moczyć w wodzie - dzięki temu farsz nie powinien się tak przyklejać. Twoje faszerowane jajka ze szpinakiem są już gotowe!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o