625
Faszerowane jajka z pieczarkami są bardzo popularne, a jednak wciąż nie wszyscy wiedzą jak je przygotować. Postanowiłam więc podrzucić swój przepis, który jest bardzo prosty i czerpie ze wszystkich mi znanych przepisów to, co najlepsze. Użyłam łatwo dostępnych składników, nie bawiłam się w jakieś urozmaicone przyprawy. Chciałam wydobyć smak jajek i pieczarek i myślę, że mi się to doskonale udało. Aby podkreślić smak grzybów dodałam zieloną pietruszkę, bo moim zdaniem pasuje do pieczarek bardzo dobrze. Do tego podsmażona cebulka, a całość podkręciłam jeszcze odrobiną musztardy. W przepisie napisałam, żeby używać świeżo mielonego pieprzu i proszę cię, jeśli tylko masz możliwość i nie musisz obcinać kosztów do maksymalnego minimum, to nie dodawaj tego mielonego z paczki, bo niestety daje on dużo gorszy efekt. Jeśli jednak możesz sobie pozwolić, to polecam zainwestować w prosty młynek, np. z Ikea i kupować pieprz w ziarenkach. Z pewnością wyjdzie taniej niż wielorazowe kupowanie pieprzu w młynku od producenta 😉 To jak, masz ochotę spróbować, czy moje faszerowane jajka z pieczarkami są tak dobre, jak napisałam? Do dzieła! Chętnie też poznam Twoją opinię na temat tego przepisu, podziel się nią w komentarzu!
Wersja do drukuIlość - 2 jajka
Składniki:
- 2 jajka
- 4 średnie pieczarki
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz (prosto z młynka)
Sposób wykonania:
- Ugotuj jajka na twardo i odstaw do wystygnięcia.
- Pieczarki umyj (lub obierz jeśli wolisz), pokrój bardzo drobno. Cebulę posiekaj, również bardzo drobno. Postaw niedużą patelnię na małym ogniu i rozpuść na niej masło. Wrzuć pieczarki i co jakiś czas mieszając duś je na maśle, nie dodając tłuszczu. Po ok. 3 minutach duszenia dodaj cebulę. Dalej podsmażaj bez dodatkowego tłuszczu, aż składniki zaczną się rumienić. Dopraw pieczarki solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj i odstaw.
- Obierz jajka lub zostaw w skorupkach, jeśli wolisz i przetnij je na pół. Wyjmij żółtka, przekładając je do kubeczka lub małej miseczki. Dodaj do nich majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj widelcem na jednolitą masę.
- Wymieszaj masę z żółtek z pieczarkami i pietruszką. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Możesz oczywiście dodać też więcej pietruszki, jeśli poczujesz taką potrzebę.
- Zwilż łyżeczkę odrobiną wody i nałóż farsz do jajek. Ja swoje jeszcze wygładziłam, ale oczywiście możesz zostawić niewyrównany farsz, to już kwestia gustu 😉 Twoje faszerowane jajka z pieczarkami są już gotowe! Prawda, że proste? Pamiętaj, że czekam na Twoją opinię w komentarzu!
To co najprostsze bywa najsmaczniejsze. Uwielbiam połączeni jajek i pieczarek, a musztarda i pietruszka to moje ulubione „przyprawy” 🙂
Święte słowa! Warto gotować prosto, żeby nadal wyczuwalny był naturalny smak składników. Niestety wydaje mi się, ze zachłysnęliśmy się trochę dostępnością wszelkiej maści produktów i często popadamy w przesadę, a „na bogato” nie zawsze przecież znaczy dobrze 🙂