557
Dzisiaj mam propozycję dla wszystkich fanów jajek. Nie jest tajemnicą, że jajka i awokado to świetne połączenie. Ponadto przepis, który dzisiaj udostępniam świetnie się nada na śniadanie wielkanocne i będzie super alternatywą dla zapychania się majonezem. Co więc dzisiaj proponuję? Na stół wjeżdżają dzisiaj faszerowane jajka z awokado. Prosty, ale smaczny sposób na to, żeby odchudzić tradycyjne jajca z majonezem, a przy okazji ciekawa odmiana. Zapraszam gorąco do kuchni, a przy okazji czekam z zapartym tchem na relację jak Ci smakowało!
Wersja do drukuIlość - 2 jajka
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo (ewentualnie lekko miękko)
- pół awokado
- kilka listków pietruszki
- łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Ugotowane jajka obierz ze skorupki (lub mogą być w skorupce, jeśli wolisz), przekrój na pół i wyjmij żółtka. Umieść je w miseczce lub innym naczyniu, w którym zamierzasz przygotować farsz.
- dodaj awokado. Jeśli jest dość dojrzałe, to wyjmij miąższ łyżką ze skórki, a jeśli jest twardawe, to obierz i koniecznie pokrój w jak najdrobniejsze kawałki. Dolej oliwę i zagnieć widelcem lub zmiksuj na jednolitą masę.
- Posiekaj teraz liście pietruszki jak najdrobniej Ci się uda i dodaj wraz kurkumą i solą do farszu. Ponownie wymieszaj dokładnie masę.
- Nafaszeruj połówki jajek. Możesz użyć zwilżonej łyżeczki, ale jeśli chcesz osiągnąć ładniejszy efekt użyj rękawa cukierniczego lub szprycy. Twoje faszerowane jajka z awokado są już gotowe!