Domowe nuggetsy z kurczaka

16 lipca 2018opycha.pl

Jest lato, nie chce nam się jeść na obiad ciężkich mięs z ziemniakami i zawiesistymi sosami. Proponuję więc domowe nuggetsy z kurczaka, które świetnie będą smakowały nawet z dobrym keczupem, więc nie musisz jeszcze ślęczeć nad np. sosem bbq (ale w razie potrzeby znajdziesz przepis na tym blogu). Ja swoje nuggetsy upiekłam, bo staram się ograniczyć smażone jedzenie, ale uprzedzam, że takie z patelni będą bardziej rumiane, chrupiące i soczyste. Którą wersję wybierzesz zależy już tylko od Ciebie 😉

Domowe nuggetsy z kurczaka

Domowe nuggetsy z kurczaka

Ilość porcji: ok. 15 sztuk

Stopień trudności: proste

Składniki

  • mięso z 2 udek kurczaka
  • 1 pierś kurczaka
  • jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • łyżka mielonej papryki (ostra lub łagodna)
  • 2 szczypty soli
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Jeśli chcesz upiec swoje nuggetsy zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni, a potem przejź do kolejnych czyności. Jeśli natomiast chcesz je smażyć, najpierw przygotuj mięso. Pierś pokrój w drobne kawałki, to samo zrób z udkami. Wcześniej jednak z mięsa z udek warto pozbyć się wszystkich ścięgien. Przełóż mięso do miski lub innego pojemnika i zmiksuj na gładką masę. Ja użyłam blendera i dał radę. Dodaj do mięsnej masy 2-3 dobre szczypty soli i wymieszaj dokładnie widelcem.
  2. W miseczce wymieszaj bułkę tartą z mieloną papryką, a w drugiej miseczce roztrzep jajko.
  3. Teraz uformuj nuggetsy. W zwilżonych dłoniach formuj z mięsa kulkę wielkości orzecha włoskiego, mocz ją w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Lekko spłaszcz i odłóż na bok. Powtarzaj aż skończy się mięso. Jeśli pieczesz nuggetsy wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej mięso i piecz ok. 20-30 minut. Jeśli natomiast smażysz swoje nuggetsy, wlej na patelnię olej i smaż je, aż się zrumienią, po czym odkładaj na ręcznik papierowy. Twoje domowe nuggetsy z kurczaka są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/domowe-nuggetsy-z-kurczaka/

Poprzedni post Kolejny post