1,1K
Domowe fit lody o smaku "bananowa straciatella" mogą nie raz uratować ci tyłek tego lata. Są proste w przygotowaniu, relatywnie tanie, a największy wydatek to foremki do ich przygotowania. Ja kupiłam dwa zestawy w Ikea, co kosztowało mnie (o zgrozo!) aż 20 zł…. Składniki moich lodów to kefir (można zastąpić jogurtem), banan, miód i gorzka czekolada. Zatem koszt takiego jednego loda jest raczej dużo niższy, niż tego ze sklepu, zatem inwestycja szybko się spłaci. Drugi aspekt zdecydowanie przemawiający na plus to aspekt zdrowotny. Pozwoliłam sobie nazwać mój produkt fit lodami, bo jak widać po liście składników – są lekkie i naturalne (w miarę tego, na ile naturalne produkty kupisz 😉 ). Zatem zamiast pakować w siebie tony cukru, mleka w proszku i innych ciekawostek sprawdź ten przepis. Fakt, że te fit lody są lekko sorbetowe, bo nie mają tyle tłuszczu co sklepowe, jajek i innych ulepszaczy, ale mój chłopak, który nie przepada za sorbetami się w nich rozsmakował! I na koniec ważna uwaga – jeśli chcesz naprawdę lekkie lody, to spróbuj wersji podstawowej, czyli na kefirze. Jeśli zależy ci, aby jak najbardziej zniwelować efekt sorbetu, spróbuj z jogurtem greckim, który ma dużo więcej tłuszczu niż kefir 🙂 Oczywiście jak zawsze ciekawi mnie twoja opinia na temat mojego pomysłu. Dobre to, czy nie? Napisz mi o tym w komentarzu!
Wersja do drukuIlość – 6 sztuk (foremki z Ikea)
Składniki:
- 200 g kefiru 2% tłuszczu (lub jogurtu, np. greckiego)
- 1 banan (średni lub duży)
- 6 kostek gorzkiej czekolady (min. 70% miazgi kakaowej, wagowo wychodzi 40 g czekolady, pisze ze względu na różne wielkości kostek)
- 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
- Obierz banana, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Dolej kefir/jogurt, miód i zmiksuj na gładko.
- Następnie dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj, ale pilnuj, aby czekolada została w niezbyt dużych kawałkach. Oczywiście trochę czekolady zmiesza się z masą, więc jeśli ci to przeszkadza możesz ją po prostu ręcznie posiekać i wymieszać z masą jogurtową.
- Wlej masę do foremek na lody i wstaw do zamrażarki. Czekaj, aż lody stężeją. Przed zjedzeniem wyjmij foremkę i chwilę odczekaj lub ogrzej ją odrobinę w dłoniach, żeby lód gładko wyszedł.
- Bardzo mnie ciekawi jakie masz odczucia wobec tego przepisu. Jest to co prawda fajny i prosty sposób na fit deserek, ale nie każdy będzie chciał przecież zrezygnować na ich rzecz z tradycyjnych lodów, prawda? Zatem koniecznie daj znać, czy moje domowe fit lody o smaku "bananowa straciatella" przypadły ci do gustu, czy raczej sobie odpuścisz 😉
A da się nie iść do Ikeły i zrobić takie lody?
Tak, wystarczy, że znajdziesz takie foremki gdzieś indziej 😛 A tak poważnie to zamiast kefiru jogurt grecki, dwa banany zamiast jednego i sru do miseczki 🙂 Tylko do zamrażarki to raczej na kilka godzin, a nie kilka dni, to jest szansa, że nie będziesz musiał wiertłem rozwiercać, tylko sobie zjesz łyżeczką jak człowiek 😉 Mimo wszystko jednak polecam foremki w miarę możliwości 😉