Domowe bułeczki

3 marca 2017opycha.pl

Znacie pewnie powiedzenie "rozeszły się jak świeże bułeczki"? No, to tym razem Wasze domowe bułeczki mogą być tak rozchwytywane! Przepis testowany na ludziach, wszyscy przeżyli i nawet są zadowoleni! Ja robię je zwykle w sobotnie lub niedzielne poranki, bo mam czas zarówno na przygotowanie, jak i na spokojne delektowanie się ich smakiem...

DOMOWE BUŁECZKI

DOMOWE BUŁECZKI

Ilość porcji: 4 sztuki

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 25 g drożdży (w kostce)
  • 25 g masła
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wlewamy mleko do garnuszka i odrobinę podgrzewamy. Powinno być nieco cieplejsze niż temperatura pokojowa. Rozkruszamy do ciepłego mleka drożdże i odstawiamy na 5-10 minut.
  2. Przesiewamy mąkę do dość dużej miski, dosypujemy cukier i sól. Wlewamy mleko z drożdżami i zagniatamy energicznie.
  3. Gdy już mamy w miarę jednolitą masę dodajemy do niej kawałki masła, dalej zagniatamy aż masa będzie gładka. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub mleka (w temperaturze pokojowej).
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub podsypujemy mąką/smarujemy tłuszczem, dzielimy ciasto na 4 kawałki, robimy z nich kule, po czym lekko przygniatamy, aby powstał kształt bułeczki, układamy na blasze i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Można naciąć je na wierzchu nożem, aby powstała kreska lub krzyżyk, aczkolwiek nie jest to konieczne.
  5. Gdy bułki będą wyrastać, rozgrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Wstawiamy do niego bułeczki i pieczemy ok. 20 minut, aż się lekko przyrumienią.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/domowe-buleczki/

 

 

Poprzedni post Kolejny post