615
Chcesz być bardziej fit, ale nie wiesz jak? A może szukasz nowego pomysłu na śniadanie lub zdrowy deserek? Zapraszam więc po przepis, bo dzisiaj na tapecie jest domowa granola z orzechami i żurawiną. Prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje z jogurtem i owocami. Ja ją jem na drugie śniadanie, ale świetnie się sprawdzi także w ramach fit deseru. Uwierz mi, że warto poświęcić te kilka minut na jej przygotowanie, bo choć jest prosta, choć jest fit, to jest przede wszystkim bardzo smaczna! Dla wyjątkowych łasuchów proponuję dodać troszkę więcej syropu daktylowego i też będzie git 😉 Jak zwykle zachęcam do wyrażania swojej opinii na temat przepisu w komentarzach, poprzez formularz kontaktowy, fejsbuczka itp...
Wersja do drukuIlość - 1 słoik
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść orzechów (ja miałam laskowe)
- garść płatków migdałowych
- garść suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Płatki owsiane wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je olejem, syropem daktylowym, posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż płatki równomiernie na blasze i piecz ok. 10 minut. Pilnuj, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie.
- Wyjmij blachę z piekarnika i daj płatkom wystygnąć. Dosyp orzech, migdały, żurawinę i ponownie wymieszaj. Przesyp do słoiczka. Twoja domowa granola z orzechami i żurawiną jest już gotowa!
Ale pyszności. 🙂
Ja szczególnie lubię sobie zabrać taka granolę do pracy, w kubeczku z owocami i jogurtem greckim. Jest pyszna i z pewnością ciekawsza niż buła z szynką 😉