Dobre (i proste) ciasto na pierogi – jak zrobić?

opycha.pl

Dzisiaj zdradzę ci przepis na ciasto na pierogi. Testowany nie jeden raz, ulepiłam z niego tysiące uszek i pierogów, polecałam znajomym. Podawałam go też w przepisie na pierogi z dynią i ziemniakami (tutaj) i jeszcze nie miałam reklamacji! Kto wie, może ty będziesz pierwszą niezadowoloną osobą i jak coś pójdzie nie tak, to oczywiście daj znać, ale myślę, że jak się będziesz trzymać instrukcji, to pójdzie bez problemu! Co mnie w ogóle podkusiło, żeby pisać o tak banalnym temacie? Otóż on wcale nie jest tak banalny, jak by mogło się wydawać! Często spotykam się z pytaniem jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi i widzę, że wersji jest niemal tyle, ilu odpowiadających, a im więcej odpowiedzi, tym sposób przygotowania trudniejszy. Nie ma więc co dalej pitulić – zaglądaj w instrukcję, śmigaj do kuchni i rób! Aaaa, i pamiętaj – jeśli ciasto wyjdzie ci dobrze, to podziel się tym przepisem z „potrzebującymi”, nie można trzymać całego dobra tylko dla siebie 😉

jak zrobić dobre i proste ciasto na pierogi

Co dać do ciasta na pierogi?

Odpowiedź brzmi – bardzo niewiele! Ja daję tylko zwykłą, białą mąkę pszenną, wrzątek i sól. Nie potrzebujesz niczego więcej. Ja wiem, często jest dylemat, czy dać jajko, czy nie, ale jajko powoduje, że ciasto robi się twardsze, więc ja bym odpuściła. A że dzisiaj robimy ciasto wg mojego przepisu, to możesz spokojnie odnieść to jajko na miejsce 😉 

Na 35 pierogów, które wykrawam pierścieniem o średnicy 9 cm używam nieco ponad 2 szklanki mąki (max 2,5 szkl.), szklankę wrzątku i szczyptę soli. Niewiele, prawda? I o to chodzi, ma być prosto i smacznie!

Instrukcja jak zrobić dobre i proste ciasto na pierogi:

Najpierw przesiej mąkę przez sitko do dużej miski i dosyp szczyptę soli.

Następnie wlej do miski wrzątek i przemieszaj całość porządnie widelcem. Nie dotykaj jeszcze ciasta rękami, bo się poparzysz. Tak namieszaj, żeby cała mąka z wodą zamieniła się w coś jak kluchy. Dzięki temu zabiegowi mąka zaparzy się już na etapie robienia ciasta, zatem nie musisz się martwić, że jak wyjmiesz szybko pierogi z wody, to będzie surowa. 

jak zrobić dobre i proste ciasto na pierogi

Odczekaj, aż ciasto trochę przestygnie, po czym zagnieć je, podsypując odrobinę mąką. Dosypuj naprawdę nieduże ilości, bo jak nasypiesz za wiele, to się skończy dolewaniem wody, potem dosypywaniem mąki, a przecież łatwiej uważać, niż ratować później sytuację 😉 

Gdy już zagnieciesz gładką masę, która nie będzie oblepiała palców uformuj kulkę. Odłóż kulkę na bok, aby sobie odpoczęła. W tym czasie zaczną się zawiązywać kosmki glutenu, które sprawiają, że ciasto jest elastyczne. Myślę, że wystarczy ok. 10-15 minut takiego odpoczynku.

Uważaj, aby ciasto nie odpoczywało zbyt długo, bo możesz mieć potem problem! Ja się o tym przekonałam na własnej skórze, gdy lepiłam kilkaset pierogów i uszek dziennie. Robiłam sobie ciasta na zapas, ono leżało, te kosmki się wiązały, wiązały… Kończyło się tak, że jak nie poszło mi wyjątkowo sprawnie lepienie i ciasto dość długo leżało, to było tak elastyczne, że jak wykroiłam kółko o średnicy 9 cm, to kurczyło się do rozmiarów uszka 😉 To był gorący okres przed Bożym Narodzeniem i takie niespodzianki zdecydowanie nie były mi potrzebne! Dlatego myślę, ze przy dużych ilościach, gdy wiesz, że się nie wyrobisz w max pół godziny, warto robić ciasto partiami.

Mam już gotowe ciasto i co dalej?

Nie muszę się chyba za bardzo rozpisywać? Po tym, jak ciasto odpocznie podsypujesz blat/stolnicę mąką, rozwałkowujesz je na grubość ok. 2 mm, wykrawasz kółka i lepisz pierogi 😉 Oczywiście mąka, którą zużyjesz na podsypanie stolnicy nie została wliczona do przepisu! 

Dorzucę jeszcze na koniec uwagę, że jeśli nie zależy ci, aby zrobić pierogi z falbanką czy jakieś inne turbo piękne, to świetnie się sprawdza plastikowa maszynka, którą kupisz w sklepie za kilka złotych 😉 Ja posiłkuję się jeszcze silikonowym pędzelkiem, którym smaruje krawędzie krążków wodą i zlepiam (tak, znowu bez jajka!). 

No, to by było na tyle! Zachęcam cię do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę ułatwia życie! W razie pytań, zachwytów lub wątpliwości wiesz, gdzie mnie szukać – na dole w komentarzach lub pod adresem kontakt@opycha.pl 😉 I nie zapomnij podrzucić przepisu znajomym!

5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
zjedz_mnie
5 lat temu

Wypróbuje przy okazji. Ostatnio koleżanka namówiła mnie na ciasto z olejem, ale przyznam, że nie bardzo mi leżało. Obadam zatem Twoje, bo ciągle poszukuje ideału 🙂

Gosia
5 lat temu

Często zapominamy, że na rynku mamy różne mąki i mają swoje zastosowanie. Ja pierogi robię tylko z mąki na pierogi i ciepłej wody – ciasto jest zawsze super

edi i marco
5 lat temu
Oceń wpis :
     

Aniu muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Jajka nie będę wyciągać z lodówki – skoro tak mówisz.
Pierogów nie robiłam jeszcze sama, ale chętnie spróbuję swoich sił, w końcu ileż to można jeść te kupne? No ile.
Pozdrawiam.

Teresa
Teresa
5 lat temu

Dziękuję Ci bardzo, że dzielisz się swoją wiedzą i doświadczeniem, sama chętnie korzystam :). Chciałabym jednak poprosić Cię o informacje, w jaki sposób przygotować pierogi do mrożenia, by po rozmrożeniu nie pękały w gotowaniu, z góry dziękuję za odpowiedź.

Teresa
Teresa
5 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Jeszcze raz dzięki z wyczerpującą odpowiedź, chociaż z tym pękaniem pierogów to miałam na myśli nie rozklejanie się w czasie gotowania ale pękanie tzw. ” brzuszków” pierogów, ale myślę,że to może wina źle zarobionego ciasta, które nie zostało odłożone ,by odpoczęło.

12
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x