Produkty zbożowe to istotny składnik zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Warto wybierać zwłaszcza te pełnoziarniste, a wśród nich kasze. Ich korzystny skład na zbawienny wpływ na ludzki organizm. Błonnik, witaminy i inne cenne składniki mogą zrobić wiele dobrego dla naszego zdrowia i świetnego samopoczucia. Kasze zajmują bardzo istotne miejsce w piramidzie zdrowego żywienia. Są smaczne, pożywne i co najistotniejsze, zdrowe. Co więcej, wprowadzenie ich do codziennej diety nie oznacza monotonii czy nudy kulinarnej. Wręcz przeciwnie, szeroki wybór różnych rodzajów kasz i wiele sposobów, na jakie można je przyrządzać, sprawia, że nasza dieta staje się naprawdę urozmaicona i ciekawa. Kasze mogą bowiem stanowić dodatek do mięs i być serwowane zamiast ziemniaków. Na śniadanie z powodzeniem przygotujemy smaczną jaglankę. Można podawać je również z warzywami jako kaszotto, a nawet przygotowywać z nich wegańskie burgery.
Dlaczego kochamy kasze?
Nie każdy potrafi docenić zalety kasz. Jednak ci, którzy wprowadzają je do codziennej diety, szybko zauważają płynące z tego korzyści. Kasze dostarczają naszym organizmom węglowodanów złożonych. Są też źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także błonnika. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i szybkie. Duży wybór kasz gwarantuje, że posiłki będą zróżnicowane i urozmaicone. A ich regularne spożywanie pomoże w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. W tym miejscu warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz, a mianowicie łatwą dostępność kasz. Kupimy je praktycznie w każdym sklepie spożywczym. W kasze możemy się też zaopatrzyć przez internet. Ich duży wybór znajduje się między innymi w sklepie ze zdrową żywnością SklepAgnex.pl. Mnogość przepisów kulinarnych, w których kasze pojawiają się jako jeden ze składników, to kolejny argument za ich wykorzystaniem w naszej codziennej diecie.
Błonnik pokarmowy
Poszukując zdrowej żywności, często koncentrujemy się na produktach z dużą zawartością błonnika. W grupie takich produktów są również kasze. Ze względu na jego dużą zawartość doskonale wpływają na perystaltykę jelit. Sprawiają, że po jedzeniu czujemy się syci, dzięki czemu rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zaparciom oraz chorobom jelita grubego. Warto pamiętać, że najwięcej będzie go w produktach słabo przetworzonych. Możesz zwrócić na to uwagę podczas kolejnych zakupów.
Minerały
Kasze to także bogactwo cennych dla naszego zdrowia minerałów. Znajdziemy w nich między innymi cynk niezbędny do syntezy białek i kwasów nukleinowych. Jego zadaniem jest też ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników oraz poprawa naszej odporności. Dużą zawartość cynku można znaleźć między innymi w kaszy gryczanej.
Żelazo to bardzo ważny składnik organizmu. Wchodzi w skład hemoglobiny, która bierze udział w transportowaniu tlenu i jest jednym ze składników wielu enzymów. Jedzenie dużej ilość kasz jest ważne również ze względu na ten mikroelement. Pomaga uchronić nas przed anemią i wieloma ważnymi chorobami.
Niezwykle istotny jest również magnez, który powinien znaleźć się w odpowiednio zbilansowanej diecie. Zapewniamy go naszym organizmom, spożywając różne rodzaje kasz, jednak najwięcej znajduje się go w kaszy gryczanej oraz jaglanej. Magnez jest niezwykle istotnym składnikiem budulcowym kości oraz zębów. Jego właściwy poziom warunkuje też prawidłowe działanie układu nerwowego oraz mięśniowego.
Witaminy
Co jeszcze znajdziemy w kaszach? Między innymi ważne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B. Ich obecność odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, odpornościowego oraz serca. Witaminy z grupy B działają też korzystnie na kondycje skóry, a więc na naszą urodę. W których kaszach znajdziemy ich najwięcej? W tym przypadku również warto zwrócić uwagę na kaszę jaglaną oraz kaszę gryczaną.
Odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa, jeśli chcemy dbać o nasze zdrowie. Nie można jej komponować z pominięciem produktów pełnoziarnistych, w tym kasz. O ich licznych zaletach i korzystnym wpływie na ludzki organizm wspominają często dietetycy.
Nasza ulubiona kasza to biała gryczana oraz komosa ryżowa 🙂 Ale oczywiście każdą chętnie zjemy 🙂
No ja własnie z białą gryczaną jakoś nie mogę się oswoić i wciąż wolę paloną… Natomiast co do komosy – jeszcze się nie zaprzyjaźniłyśmy, ale chyba czas to zmienić, bo poza walorami zdrowotnymi widuję też co raz więcej fajnych przepisów z zastosowaniem komosy 😀
U mnie kaszy nie brakuje! Jestem dumna 🙂
I masz słuszny powód! Wciąż masa osób kręci nosem na kaszę, a tu tyle dobra! 😀
Kiedyś nie znosiłam, od roku jem codziennie 😀
ps. Oprocz jaglanej oczywiście bo dal mnie to się do jedzenia nie nadaje xD.
Ta jaglana to chyba ma jakiś bardzo czarny PR 😀 Ciągle słyszę z jednej strony, że taka zdrowa, fantastyczna, a z drugiej jesteś już kolejną osobą, która pisze „tylko nie jaglana” 😀 Na szczęście inne kasze też są zdrowe, więc na siłę nie będę przekonywać 😉
Nie PR tylko smak jest tu problemem imo. Bo ja lofciam kasze wszystkie, z wyjątkiem jaglanej właśnie 🙂
Jest specyficzna… Stary też nie lubi, więc dostaje ją w wegańskich burgerach i mówi, że pyszne! (tak, wiem, jędza ze mnie 😀 )