2,3K
Dzisiaj propozycja bardzo prosta, ale przydatna szczególnie wtedy, gdy chcesz jeść zdrowiej i ciekawiej. Chcę Ci pokazać jak przygotować w łatwy sposób ciekawy dip, w którym możesz sobie maczać warzywa czy inne przegryzki, ale też polać nim sałatkę. Jeszcze ciekawszym zastosowaniem może być polanie dipem grzanek czy kanapek, dzięki czemu są większe szanse, że nie użyjesz ciężkiego majonezu. Skład jest prosty. Jogurt naturalny rzadki lub gęsty, w zależności od przeznaczenia dipu. Jeśli chcesz w nim maczać zagrychę, to lepiej użyj gęstego, jeśli natomiast ma być sosem do sałatki, to rzadszy też może dać radę (tylko uważaj na przesadnie wodniste jogurty). W składzie znajdziesz też natkę pietruszki, która zawiera witaminę C i żelazo oraz czosnek, który jedzony na surowo jest bardzo zdrowy! Do smaku odrobina pieprzu i soli, gotowe! Prawda, że proste? Jeśli wykorzystasz przepis, to zostaw komentarz ze swoją opinią, niech inni wiedzą, czy warto spróbować...
Wersja do drukuIlość - 10 łyżek lub kubeczek dipu
Składniki:
- 10 łyżek lub małe opakowanie jogurtu naturalnego (rzadki lub gęsty w zależności od potrzeb)
- spora garść natki pietruszki (liście razem z młodymi gałązkami)
- nieduży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obierz czosnek, odrobinę posiekaj.
- Do naczynia wlej jogurt, dodaj czosnek, pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Posmakuj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Twój dip jogurtowy z pietruszką jest już gotowy. Możesz nim polać sałatkę, stosować go jako sos do przekąsek lub polać nim grzanki i kanapki.
Uwielbiam dipy warzywne, szczególnie do selera lub marchwi 😉 Czosnek wydaje się tu dodawać większą ilość aromatu i dodawać mocniejszego smaku, ale mi to nie przeszkadza – lubię takie 🙂
Natomiast co do gęstości to wolę nieco gęściejszy dip 🙂
Pozdrawiam!
Ja też jestem fanką gęstych dipów! A co do czosnku… trzeba mimo wszystko uważać, bo mnie nawet kusiło, żeby dać więcej, ale już się raz sparzyłam i wiem, że co za dużo, to nie koniecznie smacznie 😉