1,9K
Pamiętasz może ryż preparowany, którym wszyscy zajadali się w latach 90', a z dodatkiem roztopionych krówek robiło się z niego szyszki? Dzisiaj mamy coś podobnego, czyli ekspandowaną kaszę jaglaną (proso). Zasada i smak są podobne - wygląda jak styropian, smakuje niewiele lepiej, ale i tak masz ochotę na to patrzeć i to wcinać! Kasza panoszy się po menu fit ludzi jak szalona, zatem podrzucam Ci dzisiaj przepis na deser z jogurtem, czarną porzeczką i ekspandowaną kaszą jaglaną. Nie tylko będziesz na czasie, ale też uszczęśliwisz oko, kubki smakowe i brzuszek, bo być może unikniesz podjadania niezdrowych słodkości. Nazwa deseru brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo prosta w przygotowaniu. Spróbuj i napisz mi jak wyszło!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 5 porządnych łyżek jogurtu greckiego
- pół szklanki czarnej porzeczki (ja miałam mrożoną)
- pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (prosa)
- łyżka miodu (ewentualnie więcej, jeśli masz mniejszą tolerancję na kwaśny smak porzeczki)
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania:
- Deser składa się z trzech warstw. Kasza ekspandowana jest gotowa po wyjęciu z paczki, jogurt też jest gotowy po wyjęciu z kubeczka, zatem musisz jeszcze tylko zrobić warstwę środkową.
- Do małego garnuszka lub na małą patelnię wrzuć owoce porzeczki, wlej 2 łyżki wody i zacznij podgrzewać na najmniejszym ogniu. Co jakiś czas mieszając podgrzewaj do momentu, aż zacznie się robić coś w rodzaju konfitury czy dżemu. Dodaj miód, przemieszaj dokładnie, aby się rozprowadził po masie porzeczkowej i mieszając co jakiś czas podgrzewaj, aż woda dość mocno odparuje. Posmakuj i jeśli konfitura jest dla Ciebie za kwaśna, dodaj miodu. Pozostaw do wystudzenia.
- Do słoiczka, miseczki lub szklanki włóż najpierw jogurt, następnie połóż na nim konfiturę, a na koniec posyp kaszą. Twój deser z jogurtem, czarną porzeczką i ekspandowaną kaszą jaglaną jest już gotowy!