Czekoladowe batony owsiane z orzechami, proste jak ja pierniczę!

opycha.pl
Czekoladowe batony owsiane to efekt wspominków, które mnie naszły w ostatnich dniach. Zastanawiałam się co najlepiej wspominam z dzieciństwa i padło na "ciastka czekoladowe" mojej mamy. Dzisiaj bym pewnie ich nie tknęła, bo masa czekoladowa składała się z margaryny, tony białego cukru i kakao, ale były obłędnie pyszne, tego im nie można odmówić! Dlatego postanowiłam wykorzystać to doświadczenie i zrobiłam swoją wersję – batony owsiane, które w dużej mierze składają się z płatków owsianych, do tego dochodzi gorzka czekolada (podobno jedzona z umiarem jest zdrowa), daktyle zamiast cukru i olej kokosowy. Ja użyłam nierafinowanego, nie podgrzewałam go do wysokich temperatur, zatem nie powinien być szkodliwy. Tym sposobem zrobiłam sobie całkiem zdrowy deserek! Tylko mam jeden problem – jak mam jeść tę czekoladę z umiarem, jak one takie pyszne?! 😉 Jeśli spróbujesz tych batonów i będą ci smakowały, to wyświadcz mi przysługę i udostępnij link do przepisu na swoim Facebooku (tak w ramach odwdzięczenia się 😉 ). Smacznego!
czekoladowe batony owsiane z orzechami
Wersja do druku
Ilość – 6 sztuk

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao, waga 100 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
  • 5 dużych daktyli (małych ok. 6-7)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (bez skorupki, możesz tez użyć innych orzechów)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowany)
  • odrobina wody

Sposób wykonania:

  • Czekoladowe batony owsiane z orzechami robi się zaskakująco prosto. Największa trudność to wyłożenie foremki papierem do pieczenia, serio 😉 Ale do tego jeszcze kawałek, zacznijmy od początku… Wrzuć daktyle (bez pestek) do garnuszka lub rondelka, zalej wodą (tylko tyle, żeby były zakryte) i gotuj aż zmiękną (chwilę dłużej niż do zagotowania wody). Chodzi o to, żeby zmiękły.
  • Teraz przygotuj resztę suchych składników. Płatki owsiane zmiel tak, aby je rozdrobnić, ale nie zrobić gładkiej mąki. Orzechy posiekaj nożem na dość drobne kawałki.
  • Ok, przechodzimy do rzeczy nieco trudniejszych. Wyjmij daktyle z wody (lub odlej) i zmiksuj na gładko. Następnie w małym garnuszku lub rondelku rozpuść czekoladę wraz z olejem kokosowym. Możesz to zrobić na dwa sposoby – podgrzewać składniki w garnuszku na malutkim ogniu, ale musisz w tym przypadku cały czas mieszać i pilnować, aby czekolada się nie przypaliła. Drugi sposób to kąpiel wodna. Możesz nalać do garnuszka wody, a na górze położyć metalową miseczkę (tak, aby para wodna z garnka ją podgrzewała). Do miski wystarczy wrzucić czekoladę, olej kokosowy i co jakiś czas mieszać. Raczej trudno w tym przypadku przypalić czekoladę.
  • Już jesteśmy na półmetku przygotowywania naszych czekoladowych batonów! Od sukcesu dzieli cię niewiele, ale zaopatrz się w cierpliwość, bo zaraz najtrudniejsze 😉 Wcześniej jednak wymieszaj wszystkie składniki! Do rozpuszczonej czekolady i oleju kokosowego dodaj daktyle, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie i znów dokładnie wymieszaj.
    czekoladowe batony owsiane z orzechami
  • No, to czas na największe wyzwanie! Musisz wyjąć z szafki foremkę do pieczenia ciast – małe korytko (mam nadzieję, że masz?). Blaszkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Ja jestem z natury leniwa, więc próbowałam po prostu wysmarować foremkę tłuszczem, ale ten system nigdy mi się nie sprawdził… Utnij więc kawałek papieru i wyściel nim dokładnie korytko. Ja zrobiłam tak, że położyłam na blacie papier, na nim blaszkę i zagięłam papier w miejscu krawędzi foremki. Potem wycięłam coś w rodzaju krzyża (dno blaszki i boki, widać na kolejnej fotografii). Gdy już wyłożysz blaszkę papierem, to zwilż łyżkę wodą i rozsmaruj w niej masę na batony. Dzięki zwilżeniu masa nie będzie się przyklejać do łyżki. Teraz pokrój nożem masę na 6 części (chyba, że wolisz inaczej, krój jak chcesz 😉 ). Wstaw blaszkę do lodówki na godzinę, aby masa stężała.
  • Po godzinie twoje czekoladowe batony owsiane z orzechami powinny już być gotowe! Wyjmij foremkę z lodówki, wyciągnij papier z zastygniętą masą i ją po prostu połam tam, gdzie była przecięta. Oto i one, pyszne, obłędnie czekoladowe i do tego wegańskie batony owsiane! Aż bym chciała napisać, że samo zdrowie, ale wiadomo – nawet z fit deserkami nie warto przeginać 😉
    czekoladowe batony owsiane z orzechami
  • Polecam trzymać batony w lodówce i wyjmować chwilę przed zjedzeniem. Ja swoje zawinęłam w papier śniadaniowy, ale równie dobrze (a może i lepiej) sprawdzi się papier do pieczenia. Niestety nie napisze ci jak długo możesz przechowywać takie batoniki, bo u mnie połowa zniknęła już w trakcie robienia zdjęć, ale myślę, że twoje też długo nie poleżą 😉 Pamiętaj, aby dać znać w komentarzu jak ci się sprawdził przepis – twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna! Oczywiście konstruktywną krytykę też przyjmę na klatę 🙂
5 3 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
blogierka
5 lat temu
Oceń wpis :
     

A jak narodziła się Twoja kulinarna pasja btw? 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lat temu
Oceń wpis :
     

Za takie batoniki to ja bym się dała pociąć 😉 Pyszne

Kuno
Kuno
5 lat temu
Oceń wpis :
     

Zajebiste, zaraz wypróbuję!

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x