928
Lubisz owsianki? Jeśli nie, to może czas najwyższy się do nich przekonać? Ja najczęściej robię sobie zwykłą owsiankę z bakaliami i miodem, ale pewnego dnia odkryłam coś nowego i już nie mogę się odkleić... Czekoladowa owsianka z żurawiną i daktylami - to jest to, co ostatnio gości u mnie często na śniadaniu! Rozgrzewa, daje energię, a z racji tego, że jest słodka chętniej ją zjedzą także osoby, które niekoniecznie lubią jeść śniadania. Spróbuj sam i daj znać jak poszło!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mleka
- 2 kostki czekolady gorzkiej 70%
- garść suszonej żurawiny
- kilka suszonych daktyli (ja miałam 5)
- miód/syrop klonowy/syrop z daktyli
Sposób wykonania:
- Najpierw nasyp do garnuszka płatki owsiane i bakalie, zalej je mlekiem i podgrzewaj na najmniejszym ogniu. Gotuj tak długo, aż osiągniesz taką miękkość płatków, jaką lubisz.
- do gorącej owsianki wrzuć czekoladę i mieszaj wszystko tak długo, aż się rozpuści.
- Na koniec musisz swoją owsiankę dosłodzić według gustu. Ja daję albo łyżeczkę miodu, albo trochę syropu z daktyli, ale syrop klonowy też się nada. Pamiętaj jednak, aby trochę przestudzić owsiankę jeśli używasz miodu, aby nie zabić wszystkich jego właściwości odżywczych. Dodaj, wymieszaj, a Twoja czekoladowa owsianka z żurawiną i daktylami będzie już gotowa!
Chętnie bym sobie zjadła taką na mleku kokosowym. 🙂
Ależ nic nie stoi na przeszkodzie! Myślę, że mleko kokosowe albo ryżowe tez się świetnie sprawdzi w tym przepisie! 🙂 Daj koniecznie znać, jak spróbujesz 😀