Czekoladowa owsianka z żurawiną i daktylami
Lubisz owsianki? Jeśli nie, to może czas najwyższy się do nich przekonać? Ja najczęściej robię sobie zwykłą owsiankę z bakaliami i miodem, ale pewnego dnia odkryłam coś nowego i już nie mogę się odkleić... Czekoladowa owsianka z żurawiną i daktylami - to jest to, co ostatnio gości u mnie często na śniadaniu! Rozgrzewa, daje energię, a z racji tego, że jest słodka chętniej ją zjedzą także osoby, które niekoniecznie lubią jeść śniadania. Spróbuj sam i daj znać jak poszło!
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mleka
  • 2 kostki czekolady gorzkiej 70%
  • garść suszonej żurawiny
  • kilka suszonych daktyli (ja miałam 5)
  • miód/syrop klonowy/syrop z daktyli

Sposób wykonania:

  • Najpierw nasyp do garnuszka płatki owsiane i bakalie, zalej je mlekiem i podgrzewaj na najmniejszym ogniu. Gotuj tak długo, aż osiągniesz taką miękkość płatków, jaką lubisz.
  • do gorącej owsianki wrzuć czekoladę i mieszaj wszystko tak długo, aż się rozpuści.
  • Na koniec musisz swoją owsiankę dosłodzić według gustu. Ja daję albo łyżeczkę miodu, albo trochę syropu z daktyli, ale syrop klonowy też się nada. Pamiętaj jednak, aby trochę przestudzić owsiankę jeśli używasz miodu, aby nie zabić wszystkich jego właściwości odżywczych. Dodaj, wymieszaj, a Twoja czekoladowa owsianka z żurawiną i daktylami będzie już gotowa!

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zielona Utopia
2 lat temu

Chętnie bym sobie zjadła taką na mleku kokosowym. 🙂

2
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x