chrupkie pieczywo z ziarnami
Chrupkie pieczywo z ziarnami z płatków owsianych i kaszy gryczanej to moim zdaniem dobra alternatywa dla tych wszystkich wafli typu Wasa sprzedawanych w marketach. Dlaczego? Płatki owsiane i kasza gryczana to sporo składników odżywczych. Do tego zamiast napowietrzać ciasto zrobiłam coś odwrotnego. Napakowałam je pestkami dyni, ziarnami sezamu i słonecznika, dorzuciłam sporo otrębów. Dzięki temu pieczywo będzie bardziej syte i bogatsze w wartości odżywcze. Pieczywo robi się dość prosto, bez drożdży czy proszku do pieczenia. Jedyną trudnością może być dla ciebie zmielenie kaszy na mąkę (jeśli nie posiadasz młynka do kawy). Możesz więc po prostu kupić już gotową mąkę 😉 Chrupkie pieczywo zazwyczaj kojarzy się z dietą, czasem z głodem. Przecież jak takim wafelkiem się najeść? No właśnie, a w przypadku mojego chlebka raczej tego nie będzie. Pestki, ziarna, otręby, płatki owsiane i kasza to zestaw, który powinien cię zaspokoić na dłużej. No cóż, nie będę już zachwalać, musisz spróbować! A jak będzie smakowało, to nie zapomnij dać znać swoim znajomym, że gdzieś w sieci jakaś Ania dzieli się takim bajeranckim przepisem! 😉
chrupkie pieczywo z ziarnami
Wersja do druku
Ilość 1 blacha

Składniki:

  • 1 szkl płatków owsianych górskich
  • ½ szkl kaszy gryczanej niepalonej (lub mąki gryczanej)
  • ½ szkl otrębów (ja miałam żytnie)
  • ½ szkl łuskanych ziaren słonecznika
  • ½ szkl łuskanych pestek dyni
  • ½ szkl ziaren sezamu
  • 2 szkl gorącej wody
  • sól

Sposób wykonania:

  • Chrupkie pieczywo z tego przepisu bazuje na płatkach owsianych i kaszy gryczanej niepalonej. Kasza jednak musi przyjąć postać mąki, więc zacznij od zmielenia jej w młynku do kawy. Możesz też spróbować zrobić to blenderem. Oczywiście tak, jak wspomniałam na liście składników – możesz także użyć gotowej mąki gryczanej. Będzie droższa od kaszy, ale jak nie masz wyjścia, to co zrobić? 😉 Zacznij też rozgrzewać piekarnik do 120 stopni.
  • Do misy wsyp wszystkie składniki – płatki owsiane, mąkę ze zmielonej kaszy gryczanej, wszystkie ziarna oraz porządną szczyptę soli. Zalej składniki 2 szklankami gorącej wody i dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw na 10-15 minut.
  • Blachę z piekarnika (lub 2 duże blachy do ciasta) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozłóż na blasze masę z kaszy gryczanej, płatków owsianych i ziaren. Pieczywo ma być chrupkie, więc warstwa musi być dość cienka. Masę możesz rozprowadzić na blasze łyżką, ale pamiętaj, aby moczyć ją w wodzie. Dzięki temu ciasto na pieczywo nie będzie się przyklejać do łyżki. Mój chlebek ma grubość ok. 3 mm. Oczywiście możesz zrobić grubszą warstwę, ale wtedy pieczywo będzie już mniej chrupkie. Możesz też rozdzielić masę na dwie blachy i rozsmarować masę jeszcze cieniej, ale takich dwóch, które są na wyposażeniu piekarnika raczej nie zapełnisz, więc pamiętaj o wyrównaniu krawędzi, aby chlebek dał się pokroić na prostokąty.
    chrupkie pieczywo z ziarnami
  • Gdy piekarnik już będzie rozgrzany do 120 stopni wstaw do niego pieczywo. Po 10 minutach wyjmij blachę, pokrój ciasto w prostokąty. Po upieczeniu mogłoby to być trudne. Możesz to zrobić zwykłym nożem, ja to robię okrągłym nożem do krojenia pizzy – idzie dużo sprawniej 😉
    chrupkie pieczywo z ziarnami
  • Włóż blachy do piekarnika, piecz jeszcze ok. 50-60 minut. Możesz co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, podobno od tego ciasto jest jeszcze bardziej kruche (wilgoć ucieka). Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik. Możesz zostawić chlebek w piekarniku, aby się dosuszył lub go wyjąć i ostudzić.
  • Chrupkie pieczywo z ziarnami z płatków owsianych i kaszy gryczanej jest już gotowe! Teraz pozostaje ci posmakować, czy dobre, a potem napisać w komentarzu, czy wszystko poszło ok i czy przepis się sprawdził 😉 Jeśli mój sposób na chrupkie pieczywo ci się spodobał, to będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z kimś bliskim lub udostępnisz na swoim Facebook'u. Może się wydawać, że to niewiele, ale wyświadczysz mi tym ogromną przysługę! 🙂
Oceń wpis (5 / 1)

Podobne wpisy

6
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Kurcze, za dużo roboty. Ja nawet nie wiem,jak się piekarnik włącza, serio.
Jednak wygląda obłędnie i jest zdrowe.Dodatek kaszy gryczanej,którą bardzo lubię, kusi jeszcze bardziej.
Przepis zabieram,może ktoś mi upiecze te delicje-)

Kamila
Gość
Kamila
Oceń wpis :
     

Kurczę, palę się ze wstydu 😉 Piekę chleby i wszelkie inne pieczywo od 5 lat, a chrupkiego chlebka jeszcze ani nie razu nie zrobiłam. Przepis zabieram i jak tylko będą sprzyjające okoliczności (czyt. dostępna mąka gryczana lub w końcu kupię młynek ;P ) to biorę go na warsztat 🙂

Gosia
Gość

rzadko zdarza się przepis, który pasuje do mojej terapii żywieniowej. Ten jest idealny i z pewnością niebawem z niego skorzystam. Chrupkie pieczywo lubię, ale to w sklepie niestety nie jest najlepszej jakości