chrupiąca sałatka z kalarepki, papryki i ogórka dobra na grilla
Chrupiąca sałatka z kalarepki, papryki i ogórka powstała z zamysłem, aby dołączyć ją do grillowego menu. Jest lekka, kolorowa i chrupiąca, a to dobry dodatek do grillowanych mięs. Drugim powodem, dla którego chciałam ją zrobić była moja sympatia do samej kalarepy. Gdy byłam mała, to uwielbiałam ją tak bardzo, że chciałam ją jeść zaraz po wyrwaniu z ziemi. Na szczęście w ogródku zwykle był ze mną taka, który jakimś cudem przekonywał mnie, że warto ją wcześniej nie tylko umyć, ale i obrać. Wydaje mi się, ze przez jakiś czas to warzywko było trochę zapomniane, ale na szczęście nie ma już problemu z jego zakupem. Kolejny składnik, który mi przyszedł do głowy w trakcie komponowania sałatki to żółta papryka. Dlaczego nie czerwona czy zielona? Bo żółta kojarzy się ze słońcem, a to przecież bardzo fajne, prawda? No ale sama kalarepka i papryka to jeszcze mało. Musiałam dorzucić coś w kontrastowym kolorze, co będzie pasowało nie tylko smakiem, ale będzie też chrupkie. Stąd ogórek, ale nie byle jaki, tylko konserwowy. Kiszony byłby zbyt nachalny w towarzystwie kalarepki i żółtej papryki, natomiast konserwowy pasuje nie tylko do tej dwójki, ale też do grillowanych mięs. I na koniec ostatni kolor, czyli czerwona cebula. Uwielbiam używać jej do sałatek, bo nie tylko podkręca smak, ale też wygląd. Potem wystarczy podlać oliwą i odrobinkę doprawić. Masz już ochotę na taką chrupiącą, świeżą w smaku sałatkę? Zapraszam do instrukcji jak ją zrobić 🙂 Koniecznie daj znać, czy ci smakowało! 
chrupiąca sałatka z kalarepki, papryki i ogórka dobra na grilla
Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kalarepka
  • pół dużej żółtej papryki
  • 1 średni lub duży ogórek konserwowy
  • 1 dość mała czerwona cebula (lub trochę mniej niż pół średniej)
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oliwy
  • mała garść zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Obierz kalarepkę i pokrój ją w słupki. Moje miały długość ok. 3 cm i grubość mniejszą niż 5 milimetrów. Paprykę pozbaw nasion i białych błonek, pokrój w paski o długości podobnej do kalarepki i grubości ok. pół centymetra. Ogórka pokrój w krążki o grubości ok. pół centymetra. Cebulę pokrój w jak najcieńsze piórka (pamiętaj, żeby obciąć korzonek i rozdzielić warstwy palcami), czosnek bardzo drobno posiekaj.
  • Wrzuć przygotowane warzywa do miski. Posiekaj lub porwij zieloną pietruszkę i dodaj do warzyw. Polej całość oliwą, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Posmakuj, czy sałatka jest odpowiednio doprawiona. Ewentualnie dodaj soli i pieprzu, po czym ponownie wymieszaj i posmakuj. Twoja sałatka z kalarepki, papryki i ogórka jest już gotowa! 
  • Jeśli chcesz, żeby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, możesz ją udekorować listkami pietruszki. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku ta doniczkowa, bo jest delikatniejsza i ładniejsza, ale ta kupowana na pęczki w sklepie też da radę. Pamiętaj, aby dać znać, czy sałatka ci smakowała! 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o