Chłodnik pomidorowo-truskawkowy

opycha.pl
Jest akurat sezon na truskawki, a do tego oficjalny początek lata. Proponuję więc coś interesującego, czyli chłodnik pomidorowo-truskawkowy. Pewnie będziesz się obawiać tego połączenia, ale dodatek soku z cytryny pomaga zbalansować smak, aby nie był "dziwnie" słodki. Proste przygotowanie, godzinka w lodówce i można pałaszować. uprzedzam - przepis jest na jedną porcję chłodnika, nie jest to porcja obiadowa. Jeśli więc szukasz czegoś, aby się najeść, to lepiej poszukaj czegoś innego, a z tego przepisu skorzystaj, gdy będziesz miał ochotę na coś lekkiego i niekoniecznie sycącego.
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • duży pomidor malinowy
  • spora garść truskawek
  • ząbek czosnku
  • mała cebulka
  • sól
  • odrobina soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Wrzuć do naczynia, w którym go zblendujesz. Dodaj do niego umyte i pozbawione szypułek truskawki. Całość zmiksuj na gładko.
  • Cebulę i czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj je do masy pomidorowo-truskawkowej, dopraw solą i odrobiną soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  • Wstaw chłodnik pomidorowo-truskawkowy na ok. godzinę do lodówki, po czym pałaszuj ze smakiem.
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x