564
Jest akurat sezon na truskawki, a do tego oficjalny początek lata. Proponuję więc coś interesującego, czyli chłodnik pomidorowo-truskawkowy. Pewnie będziesz się obawiać tego połączenia, ale dodatek soku z cytryny pomaga zbalansować smak, aby nie był "dziwnie" słodki. Proste przygotowanie, godzinka w lodówce i można pałaszować. uprzedzam - przepis jest na jedną porcję chłodnika, nie jest to porcja obiadowa. Jeśli więc szukasz czegoś, aby się najeść, to lepiej poszukaj czegoś innego, a z tego przepisu skorzystaj, gdy będziesz miał ochotę na coś lekkiego i niekoniecznie sycącego.
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- duży pomidor malinowy
- spora garść truskawek
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- sól
- odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Wrzuć do naczynia, w którym go zblendujesz. Dodaj do niego umyte i pozbawione szypułek truskawki. Całość zmiksuj na gładko.
- Cebulę i czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj je do masy pomidorowo-truskawkowej, dopraw solą i odrobiną soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Wstaw chłodnik pomidorowo-truskawkowy na ok. godzinę do lodówki, po czym pałaszuj ze smakiem.