Chipsy o smaku bekonowym z łupinek bobu

Właśnie zaczął się na dobre sezon na bób! Oczywiście poza nim możesz poratować się tym mrożonym. Wiele osób ma jednak zwykle problem - jeść ze skórką czy bez? Ja już podawałam tutaj przepis na pastę z bobu, po której zostaje sporo łupinek, ponieważ ich nie używam w tym przypadku. Szkoda jednak je wyrzucać, a na moim profilu na Facebook'u ktoś nawet poprosił o przepis jak je wykorzystać. Podrzucam więc genialny w swojej prostocie sposób - chipsy o smaku bekonowym z łupinek bobu! Marynata z przepisu wystarcza na skórkę z ok. 2 szklanek gotowanego bobu, ale jeśli masz jej więcej, to zwiększ proporcje i po problemie 😉 Jedyna uwaga - nie dawaj za dużo łupinek na jedną blachę, bo mogą nie być chrupiące jeśli je ciasno poupychasz.

Chipsy o smaku bekonowym z łupinek bobu

Ilość: marynata na łupinki z 2 szklanek bobu

Poziom trudności: proste

Składniki:

  • - łupinki z 2 szklanek gotowanego bobu
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • - łyżka syropu z agawy (lub klonowego)
  • - czubata łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • - szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał do 170-180 stopni. W kubeczku dokładnie wymieszaj olej, syrop z agawy (klonowy), paprykę i sól.
  2. Polej marynatą łupinki bobu, mieszaj tak, aby wszystkie się nią pokryły. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a na niej równomiernie rozłóż skórki z bobu.
  3. Piecz łupinki, aż się dobrze zrumienią i będą chrupiące. Mi to zajęło ok. 10 minut. Jeśli zrobisz mniej przypieczone zjedz zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ zmiękną. Aby zachowały chrupkość muszą się dobrze przypiec (miejscowo nawet przypalić). Twoje chipsy o smaku bekonowym z łupinek bobu są już gotowe!

Podobne wpisy