Burger z białej kiełbasy z czerwoną kapustą

opycha.pl
Burgery stały się u nas bardzo popularne. Nie jest to już taki fast-food jak kiedyś. Teraz przykładamy sporą wagę do jakości mięsa i dodatków. Nawet od bułki wymagamy dużo więcej niż kiedyś. W związku z tym wzrosła także cena takiego burgera. Może więc warto pokombinować w domu? Proponuję coś, czego chyba jeszcze nie jedliście, a jest to burger z białej kiełbasy z czerwoną kapustą. Dlaczego tak? Lubię kreatywną kuchnię, uważam też, że warto propagować rodzime produkty, a biała kiełbasa i czerwona (modro) kapusta takimi właśnie są. Zaskoczeni? Spróbujcie, a się zakochacie!
Wersja do druku
Ilość - 2 sztuki

Składniki:

  • 2 surowe białe kiełbasy
  • garść szatkowanej (cienko pokrojonej czerwonej kapusty)
  • mała marchewka
  • mała cebulka (najlepiej szalotka lub dymka)
  • kawałek sera cheddar (bardzo ewentualnie inny żółty ser)
  • 2 bułki
  • 5 porządnych łyżeczek musztardy
  • 2 porządne łyżeczki miodu
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj mięso. Przetnij osłonki kiełbas i przełóż mięso do miski. Dodaj łyżeczkę musztardy, płaską łyżeczkę majeranku i odrobinę pieprzu. Całość dokładnie wyrób rękami.
  • Następnie przygotuj warzywa. Obraną cebulkę pokrój w cienkie krążki, marchewkę natomiast zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W kubeczku wymieszaj pozostałą musztardę z miodem na sos.
  • Rozgrzej grillową patelnię. Podziel mięso na dwie części, z każdej uformuj burgera, po czym połóż je na patelni. Gdy spód się dobrze zrumieni przełóż je na drugą stronę, a na wiechu ułóż kawałki sera. Gdy druga strona też się wypiecze odłóż je na talerzyk, a na patelni umieść przekrojone na pół bułki, aby miąższ się przyrumienił.
  • Zdejmij przypieczone bułki z patelni. Kolejno na spodniej części rozsmaruj odrobinę sosu, ułóż na każdym spodzie po połowie kapusty, na to daj marchewkę. Następnie połóż burgera z serem, na nim ułóż cebulkę, polej sosem, całość przykryj drugą częścią bułki. Twój burger z białej kiełbasy z czerwoną kapustą w ilości dwóch sztuk jest już gotowy!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
kosapopatelni
4 lat temu

zmasakrowałaś właśnie mój przewód pokarmowy – objadłem się na food truck-ach ramenu i innych pyszności i znów się głodny zrobiłem – boskie!!!! muszę zrobić

opycha.pl
4 lat temu
Odpowiedz do  kosapopatelni

koniecznie!!! 😀

Zielona Karuzela
4 lat temu

Brzmi obłędnie 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂

opycha.pl
4 lat temu
Odpowiedz do  Zielona Karuzela

Nietypowo jak na burgera, ale smakuje rewelacyjnie, polecam całym sercem! 🙂

Joanna Julia Sokołowska

Przepis bardzo fajny, ale chyba to już nie jest burger, tylko wypasiona kanapka z kiełbą. 😀
A czerwona kapusta – pycha!

opycha.pl
4 lat temu

A taka buła z kotletem sojowym może się nazywać burgerem? Kiedyś też się tak czepiałam 😉 Nie zapominajmy, że kiedyś było coś takiego jak hamburger, to umówmy się, że to będzie kiełbasoburger 😛

Okiem Blondynki by McBlondi

Oj zjadłabym takiego burger! 😀 Bardzo lubię takie kreatywne przepisy! 😉

opycha.pl
4 lat temu

No mnie często burgery ni grzeją, ni ziębią, ale czasem robię. Tym razem chciałam, żeby było inaczej, żeby była petarda i oba te cele udało się osiągnąć 😉

Kasia z wysmakowane.pl

Wow! wreszcie coś mega kreatywnego i na wypasie! Testuję koniecznie!

opycha.pl
4 lat temu

Daj znać jak wyszło, ja jestem zachwycona 😀

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

10
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x