934
Burgery stały się u nas bardzo popularne. Nie jest to już taki fast-food jak kiedyś. Teraz przykładamy sporą wagę do jakości mięsa i dodatków. Nawet od bułki wymagamy dużo więcej niż kiedyś. W związku z tym wzrosła także cena takiego burgera. Może więc warto pokombinować w domu? Proponuję coś, czego chyba jeszcze nie jedliście, a jest to burger z białej kiełbasy z czerwoną kapustą. Dlaczego tak? Lubię kreatywną kuchnię, uważam też, że warto propagować rodzime produkty, a biała kiełbasa i czerwona (modro) kapusta takimi właśnie są. Zaskoczeni? Spróbujcie, a się zakochacie!
Wersja do drukuIlość - 2 sztuki
Składniki:
- 2 surowe białe kiełbasy
- garść szatkowanej (cienko pokrojonej czerwonej kapusty)
- mała marchewka
- mała cebulka (najlepiej szalotka lub dymka)
- kawałek sera cheddar (bardzo ewentualnie inny żółty ser)
- 2 bułki
- 5 porządnych łyżeczek musztardy
- 2 porządne łyżeczki miodu
- płaska łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj mięso. Przetnij osłonki kiełbas i przełóż mięso do miski. Dodaj łyżeczkę musztardy, płaską łyżeczkę majeranku i odrobinę pieprzu. Całość dokładnie wyrób rękami.
- Następnie przygotuj warzywa. Obraną cebulkę pokrój w cienkie krążki, marchewkę natomiast zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- W kubeczku wymieszaj pozostałą musztardę z miodem na sos.
- Rozgrzej grillową patelnię. Podziel mięso na dwie części, z każdej uformuj burgera, po czym połóż je na patelni. Gdy spód się dobrze zrumieni przełóż je na drugą stronę, a na wiechu ułóż kawałki sera. Gdy druga strona też się wypiecze odłóż je na talerzyk, a na patelni umieść przekrojone na pół bułki, aby miąższ się przyrumienił.
- Zdejmij przypieczone bułki z patelni. Kolejno na spodniej części rozsmaruj odrobinę sosu, ułóż na każdym spodzie po połowie kapusty, na to daj marchewkę. Następnie połóż burgera z serem, na nim ułóż cebulkę, polej sosem, całość przykryj drugą częścią bułki. Twój burger z białej kiełbasy z czerwoną kapustą w ilości dwóch sztuk jest już gotowy!
zmasakrowałaś właśnie mój przewód pokarmowy – objadłem się na food truck-ach ramenu i innych pyszności i znów się głodny zrobiłem – boskie!!!! muszę zrobić
koniecznie!!! 😀
Brzmi obłędnie 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂
Nietypowo jak na burgera, ale smakuje rewelacyjnie, polecam całym sercem! 🙂
Przepis bardzo fajny, ale chyba to już nie jest burger, tylko wypasiona kanapka z kiełbą. 😀
A czerwona kapusta – pycha!
A taka buła z kotletem sojowym może się nazywać burgerem? Kiedyś też się tak czepiałam 😉 Nie zapominajmy, że kiedyś było coś takiego jak hamburger, to umówmy się, że to będzie kiełbasoburger 😛
Oj zjadłabym takiego burger! 😀 Bardzo lubię takie kreatywne przepisy! 😉
No mnie często burgery ni grzeją, ni ziębią, ale czasem robię. Tym razem chciałam, żeby było inaczej, żeby była petarda i oba te cele udało się osiągnąć 😉
Wow! wreszcie coś mega kreatywnego i na wypasie! Testuję koniecznie!
Daj znać jak wyszło, ja jestem zachwycona 😀