Burger z jajkiem i pstrągiem tęczowym

opycha.pl
Gdy słyszysz słowo "burger" od razu widzisz grill i piekące się na nim mięcho? Tym razem Cię zaskoczę. Możesz sobie zrobić pysznego burgera w domu, a do tego nie ładować sobie do brzuszka kolejnej porcji mięsa, którego i tak jadamy już zbyt wiele. Wystarczy jajko sadzone i kawałki wędzonego pstrąga - efekt murowany!
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • bułka
  • jajko
  • kawałek wędzonego pstrąga tęczowego (ja miałam ok. 4x5 cm)
  • dwie garści liści szpinaku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • posiekany szczypiorek

Sposób wykonania:

  • Przekrój bułkę na pół i każdą z połówek zrumień na suchej, ale rozgrzanej patelni (miąższem do dołu). Potem umyj szpinak i pokrój go nożem w drobniejsze kawałki. Wlej na patelnię odrobinkę oliwy i podsmaż na niej szpinak, po czym odsącz od płynu i przełóż na spodnią część bułki.
  • Wylej płyn z patelni, ponownie wlej odrobinę oliwy, rozgrzej i usmaż jajko na miękko. Pamiętaj, aby posypać je odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie pokrój pstrąga w paski i ułóż na szpinaku.
  • Usmażone jajko połóż na pstrągu, posyp hojnie szczypiorem i przykryj drugą połową bułki.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Szczęśliwa Siódemka

Lubię „oszukane” dania 😉 Nie jem mięsa, ten burger wydaje się idealny dla mnie 🙂

Privacy Preference Center

      Advertising

      Analytics

      Other

      0
      Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x