Burger z jajkiem i pstrągiem tęczowym

30 lipca 2017opycha.pl

Gdy słyszysz słowo "burger" od razu widzisz grill i piekące się na nim mięcho? Tym razem Cię zaskoczę. Możesz sobie zrobić pysznego burgera w domu, a do tego nie ładować sobie do brzuszka kolejnej porcji mięsa, którego i tak jadamy już zbyt wiele. Wystarczy jajko sadzone i kawałki wędzonego pstrąga - efekt murowany!

BURGER Z JAJKIEM I PSTRĄGIEM TĘCZOWYM

BURGER Z JAJKIEM I PSTRĄGIEM TĘCZOWYM

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • bułka
  • jajko
  • kawałek wędzonego pstrąga tęczowego (ja miałam ok. 4x5 cm)
  • dwie garści liści szpinaku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przekrój bułkę na pół i każdą z połówek zrumień na suchej, ale rozgrzanej patelni (miąższem do dołu). Potem umyj szpinak i pokrój go nożem w drobniejsze kawałki. Wlej na patelnię odrobinkę oliwy i podsmaż na niej szpinak, po czym odsącz od płynu i przełóż na spodnią część bułki.
  2. Wylej płyn z patelni, ponownie wlej odrobinę oliwy, rozgrzej i usmaż jajko na miękko. Pamiętaj, aby posypać je odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie pokrój pstrąga w paski i ułóż na szpinaku.
  3. Usmażone jajko połóż na pstrągu, posyp hojnie szczypiorem i przykryj drugą połową bułki.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/burger-jajkiem-pstragiem/

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Poprzedni post Kolejny post