622
Gdy słyszysz słowo "burger" od razu widzisz grill i piekące się na nim mięcho? Tym razem Cię zaskoczę. Możesz sobie zrobić pysznego burgera w domu, a do tego nie ładować sobie do brzuszka kolejnej porcji mięsa, którego i tak jadamy już zbyt wiele. Wystarczy jajko sadzone i kawałki wędzonego pstrąga - efekt murowany!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- bułka
- jajko
- kawałek wędzonego pstrąga tęczowego (ja miałam ok. 4x5 cm)
- dwie garści liści szpinaku
- oliwa
- sól i pieprz
- posiekany szczypiorek
Sposób wykonania:
- Przekrój bułkę na pół i każdą z połówek zrumień na suchej, ale rozgrzanej patelni (miąższem do dołu). Potem umyj szpinak i pokrój go nożem w drobniejsze kawałki. Wlej na patelnię odrobinkę oliwy i podsmaż na niej szpinak, po czym odsącz od płynu i przełóż na spodnią część bułki.
- Wylej płyn z patelni, ponownie wlej odrobinę oliwy, rozgrzej i usmaż jajko na miękko. Pamiętaj, aby posypać je odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie pokrój pstrąga w paski i ułóż na szpinaku.
- Usmażone jajko połóż na pstrągu, posyp hojnie szczypiorem i przykryj drugą połową bułki.
Lubię „oszukane” dania 😉 Nie jem mięsa, ten burger wydaje się idealny dla mnie 🙂
Ja sama staram się ograniczać mięso, poza tym jajko ma pełnowartościowe białko i nie trzeba się z nim bawić w kuchni tyle, co z mięsiwem, więc tym bardziej lubię taką wersję 😉 Cieszę się, że Ci przypadło do gustu i polecam także inne wegetariańskie przepisy 🙂