952
Lubisz brukselkę, ale masz już dość tej gotowanej? Mam więc propozycję na coś zupełnie innego! Brukselka jaka jest każdy wie... chcemy czy nie, z natury posiada gorzki smak. Znalazłam wiele propozycji na to, jak się go pozbyć - używać wyłącznie intensywnie zielonych egzemplarzy, mrozić godzinę w -23 stopniach etc... Ale jeśli i to nie pomorze? Dlatego postanowiłam zachować ten cierpki smak brukselki i doprawić go na słodko, dzięki czemu powstała ciekawa kombinacja, z pewnością inna niż to, co osiągasz przez samo ugotowanie tego warzywa. Ponadto smażona brukselka jest bardziej jędrna i ma zupełnie inną konsystencję niż rozgotowana ciapaja 😉 Jeśli jesteś fanem brukselki, koniecznie wypróbuj ten przepis, a jeśli jej nie lubisz, to nie jestem pewna, czy Cię przekonam, może w takim przypadku lepiej przetestuj jeden ze sposobów na pozbycie się goryczki i daj znać, czy jest skuteczny...
Wersja do drukuIlość - 1 -2 osoby
Składniki:
- 2 garści brukselki
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki mielonego kminku
- łyżka oleju
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej
- sól
Sposób wykonania:
- Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i pokrój w połówki lub ćwiartki (w zależności od tego, jak duża jest brukselka). Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu podsmażaj brukselkę co jakiś czas mieszając. Po chwili dodaj miód, kminek i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem wciąż na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby się nic nie przypaliło.
- Po kilku minutach brukselka powinna trochę zmięknąć. Gdy tak się stanie, dodaj masło, całość wymieszaj, zwiększa ogień i dosyp bułki tartej. Mieszaj całość i podsmażaj, aż bułka się trochę zrumieni (bez przykrycia). Na koniec posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoja brukselka z miodem i kminkiem jest już gotowa!