Brukselka z miodem i kminkiem

8 stycznia 2018opycha.pl

Lubisz brukselkę, ale masz już dość tej gotowanej? Mam więc propozycję na coś zupełnie innego! Brukselka jaka jest każdy wie... chcemy czy nie, z natury posiada gorzki smak. Znalazłam wiele propozycji na to, jak się go pozbyć - używać wyłącznie intensywnie zielonych egzemplarzy, mrozić godzinę w -23 stopniach etc... Ale jeśli i to nie pomorze? Dlatego postanowiłam zachować ten cierpki smak brukselki i doprawić go na słodko, dzięki czemu powstała ciekawa kombinacja, z pewnością inna niż to, co osiągasz przez samo ugotowanie tego warzywa. Ponadto smażona brukselka jest bardziej jędrna i ma zupełnie inną konsystencję niż rozgotowana ciapaja 😉 Jeśli jesteś fanem brukselki, koniecznie wypróbuj ten przepis, a jeśli jej nie lubisz, to nie jestem pewna, czy Cię przekonam, może w takim przypadku lepiej przetestuj jeden ze sposobów na pozbycie się goryczki i daj znać, czy jest skuteczny...

Brukselka z miodem i kminkiem

Brukselka z miodem i kminkiem

Ilość porcji: 1-2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 garści brukselki
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i pokrój w połówki lub ćwiartki (w zależności od tego, jak duża jest brukselka). Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu podsmażaj brukselkę co jakiś czas mieszając. Po chwili dodaj miód, kminek i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem wciąż na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby się nic nie przypaliło.
  2. Po kilku minutach brukselka powinna trochę zmięknąć. Gdy tak się stanie, dodaj masło, całość wymieszaj, zwiększa ogień i dosyp bułki tartej. Mieszaj całość i podsmażaj, aż bułka się trochę zrumieni (bez przykrycia). Na koniec posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoja brukselka z miodem i kminkiem jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/brukselka-z-miodem-i-kminkiem/

Poprzedni post Kolejny post