602
Gdy robiłam rozeznanie co chłopaki z Tindera chcieliby zjeść na randce z dziewczyną jeden z nich zaproponował brokuły zapiekane pod beszamelem. Nie jestem pewna, czy jest to typowo randkowa potrawa, ale doszłam do wniosku, że to będzie smaczna pozycja w menu. Dlatego właśnie dzisiaj wrzucam mój przepis właśnie na takie brokuły. Poziom trudności oznaczyłam jako średni, ale myślę, że każdy powinien dać rade je przygotować!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- nieduży brokuł
- 2 jajka
- ok. 50 g żółtego sera
- 3/4 szklanki mleka
- 2 porządne łyżki mąki pszennej
- porządna łyżka masła
- sól (pieprz)
- odrobina oliwy lub oleju do przesmarowania formy
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj składniki. Przesmaruj formę/blaszkę średniej wielkości olejem lub oliwą. Podziel brokuł na średnie różyczki i ułóż równomiernie w foremce.
- W małym garnuszki rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając chwilę podsmażaj, po czym stopniowo dolewaj mleko uważając, aby nie zrobiły się grudki. Podgrzewaj jeszcze chwilkę, dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień.
- Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki. Rozbij jajka oddzielając żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo pianę z białek do wcześniej przygotowanego sosu i delikatnie mieszaj. Następnie na tej samej zasadzie dodaj żółtka i ser.
- Przełóż pianę równomiernie na różyczki brokuła. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Twoje brokuły zapiekane pod beszamelem są już gotowe.
Nie wiem, po jaką cholerę weszłam do Ciebie o tej porze (jest parę minut przed północą), ale wiem, dlaczego zostaję. 🙂 Mega wiele super przepisów! A te brokuły? Jezu, nie przepadam za brokułami, ale gdybym miała wszystko potrzebne w domu, chyba poleciałabym je robić .:D
w zupełności rozumiem, bo ja wstaję bardzo wcześnie i ok. 4.30-5.00 zaglądam na Instagram (tam też mam profil, polecam ;)) i oglądam te mięska, rybki i zaczynam fantazjować… 😛