Biała kiełbasa pieczona z sosem miodowo-musztardowym i rozmarynem

19 marca 2018opycha.pl

Moja przygoda z białą kiełbasą zaczęła się stosunkowo niedawno. Ja akurat jem mięso w dość umiarkowanych ilościach, więc jak już to robię, to chcę, aby smakowało jak najlepiej. Najgorszy jest moment, gdy np. muszę przygotować coś, czego praktycznie nie jem, ale wtedy podchodzę do tego jak do kulinarnego wyzwania i świetnie się bawię. Tak samo było z białą kiełbasą. W ogóle jej nie jadłam, nawet nie miałam na to najmniejszej ochoty, a musiałam ją jakoś przyrządzić na wielkanocne śniadanie. Co roku robiłam podobną marynatę, zmieniał się tylko sposób obróbki. Ostatecznie zrezygnowałam w tym przypadku z patelni grillowej i zamiast na siłę odchudzać moją białą doszłam do wniosku, że święta są raz w roku, więc nie ma co się szarpać i próbować urwać każdą kalorię. Tym sposobem powstał przepis na białą kiełbasę pieczoną z sosem miodowo-musztardowym i rozmarynem. Polecam szczególnie osobom, które nie są zaawansowane w kuchni, a muszą przygotować wielkanocne śniadanie, bo przepis jest bardzo prosty, ale z efektem WOW!

Biała kiełbasa pieczona z sosem miodowo-musztardowym i rozmarynem

Biała kiełbasa pieczona z sosem miodowo-musztardowym i rozmarynem

Ilość porcji: 0,5 kg kiełbasy

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 0,5 kg białej kiełbasy (surowej)
  • 4 porządne łyżki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki oleju (można odchudzić np. do 2 łyżek)
  • 2 duże ząbki czosnku (lub 4 małe)
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Najpierw zrób marynatę. Wymieszaj musztardę z miodem, po czym dolej olej. Obierz czosnek i drobno posiekaj, dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Zalej kiełbasę marynatą i wstaw do lodówki na dobę lub dwie. Ja wstawiłam w piątek wieczorem, wyjęłam w niedzielę koło południa i było super.
  2. Przełóż białą wraz z marynatą do niedużej blachy lub kamionki. Poukładaj na wierzchu gałązki rozmarynu - będą dawały fajny aromat podczas pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 50 minut. Twoja biała kiełbasa pieczona z sosem miodowo-musztardowym i rozmarynem jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/biala-kielbasa-pieczona-z-sosem-miodowo-musztardowym-i-rozmarynem/

Poprzedni post Kolejny post