Żurek na sklepowym zakwasie

21 marca 2018opycha.pl

Dzisiaj chcę Ci podrzucić przepis na żurek, który spokojnie zrobisz na zakwasie ze sklepu, a i tak wyjdzie bardzo dobry. Oczywiście mogłabym podać przepis na sam zakwas, a potem na zupę z jego użyciem, ale żyjemy w tak zalatanych czasach, że pewnie czytasz ten przepis niedługo przed Wielkanocą i na robienie zakwasu już za późno... Dlatego właśnie chcę Ci ułatwić życie. Mam natomiast dwie ważne uwagi - postaraj się kupić najlepsze mięso i zakwas, na jakie Cię stać. Jest to podstawa tego żurku, więc dobrze, aby składniki były jakościowe. Jeśli wyszło tak, że budżet masz skromny, to włóż w swój żurek jak najwięcej serca i też pewnie wyjdzie dobry! 😉 Druga uwaga - ugotuj żurek dzień przed Wielkanocą i odstaw na noc, aby dokonał się skomplikowany chemicznie proces "przegryzania". W dniu gotowania zupa będzie bardzo dobra, ale jak sobie postoi troszkę, to nabierze jeszcze lepszego smaku! No, może jeszcze rada numer trzy... postaraj się nie zjeść wszystkiego na raz! I już na samo zakończenie, oczywiście żurek świetnie smakuje z gotowanym jajkiem, a nawet z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Poziom trudności oznaczyłam jako średni, ale to chyba bardziej ze względu na dużo krojenia i smakowania.

Żurek na sklepowym zakwasie

Żurek na sklepowym zakwasie

Ilość porcji: ok. 5 litrow

Stopień trudności: średni

Składniki

  • 1 l dobrego zakwasu na żurek (mój był z mąki żytniej, pszennej, płatków owsianych i czosnku)
  • 4 l wody
  • 0,5 kg białej kiełbasy (surowej)
  • 300 g szynki parzonej
  • 150-200 g boczku wędzonego
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku (duże, małych 6-8)
  • 4 liście laurowe
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 5-6 kawałków suszonych podgrzybków (można bez)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wrzuć białą do dość dużego gara i zalej 4 litrami wody. Wstaw na mały ogień i zajmij się resztą składników. Szynkę i boczek pokrój dość drobno (osobno), cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Gdy biała już odda trochę smaku wodzie dodaj do niej szynkę, wymieszaj i dalej podgrzewaj na niedużym ogniu. Obok rozgrzej suchą patelnię i na małym ogniu podsmażaj boczek tak, aby wytapiał się z niego tłuszcz. Gdy już boczek się będzie powoli rumienił dodaj cebulę, wymieszaj i podsmażaj, aż cebula także zacznie się lekko złocić. Dodaj wszystko z patelni do wywaru. Możesz jeszcze dodatkowo opłukać patelnię płynem z gara i wlać ją z powrotem, aby ściągnąć jak najwięcej smaku ze smażenia boczku i cebuli.
  3. Po ok. godzinie gotowania na małym ogniu dodaj liście laurowe, ziele angielskie, i grzyby, a do tego obrane ząbki czosnku (najlepiej przekrój je jeszcze na połówki), gotuj wciąż na małym ogniu kolejną godzinę.
  4. Posmakuj wywar. Jeśli mięso i przyprawy oddały już sporo smaku, dolej zakwas i majeranek. Gotuj jeszcze ok. godziny na jak najmniejszym ogniu. Na koniec dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Twój żurek na sklepowym zakwasie jest już gotowy, ale najlepiej odstawić go jeszcze na noc, aby smaki się lepiej "rozeszły".
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/zurek-na-sklepowym-zakwasie/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post