Zupa z pora z mleczkiem kokosowym

28 listopada 2017opycha.pl

Dziś kolejny przepis na zupę. Tym razem przyszła kolej na pora. Jest łagodniejszy w smaku niż cebula, a do tego ma bardzo fajny, zielony kolor. Taka zupa to świetna opcja, żeby nie wyrzucać zielonych końcówek. Zwykle robią się po ugotowaniu włókniste i denerwujące, dlatego ja je potraktowałam blenderem. Uważaj na serce, bo jak przeczytasz mój przepis, to możesz dostać zawału z wrażenia - takie to proste!

Zupa z pora z mleczkiem kokosowym

Zupa z pora z mleczkiem kokosowym

Ilość porcji: 3-4 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. pół kg pora (razem z ciemnymi końcówkami)
  • litr bulionu (z warzyw lub z kurczaka)
  • mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania

  1. Zdejmij z pora dwie, może 3 pierwsze warstwy (te brudne, nieco cieńsze i brzydsze). Umyj pora, odetnij suche końcówki przy ciemnozielonej części. Pokrój pora na cieniutkie plastry.
  2. Wrzuć pora do garnka, zalej bulionem i gotuj, aż całkowicie zmięknie. Dolej mleczko kokosowe i zmiksuj na gładko.
  3. Posmakuj zupę, ewentualnie dopraw solą. Twoja zupa z pora z mleczkiem kokosowym jest już gotowa. Możesz ją podawać z grzankami, makaronem albo wypić z kubka bez dodatków.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/zupa-z-pora-z-mleczkiem-kokosowym/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post