Zupa krem z mrożonego bobu

13 lutego 2018opycha.pl

Lubisz bób, ale ubolewasz nad tym, że to warzywo sezonowe i tak szybko, jak się pojawia, tak szybko znika? Jest sposób na warzywa sezonowe, który działa w większości przypadków - mrożonki! Ja rzadko jem bób, zawsze mam dylemat, czy ze skórą, czy bez... Postanowiłam więc rozwiązać ten problem i ugotowałam zupę krem z mrożonego bobu. Dostępna cały rok, nie dostarcza dylemat czy obierać, a do tego jest prosta i smaczna! Zapraszam do garów, a potem do wyrażania swojej opinii w komentarzach. Oczywiście w zakładce "kontakt" znajdziesz formularz, możesz mi nawet przesłać zdjęcie swojego dzieła 😉 No, na co jeszcze czekasz, szoruj do kuchni!

Zupa krem z mrożonego bobu

Zupa krem z mrożonego bobu

Ilość porcji: 2-3 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 1 l bulionu (warzywny lub na dowolnym mięsie)
  • 450 g mrożonego bobu
  • średni ziemniak
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • pół łyżeczki kminku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj warzywa. Obierz ziemniaka i marchewkę, pokrój w kostkę ok. 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w niedużą kostkę lub w piórka. Czosnek wystarczy obrać i przekroić na pół.
  2. Do garnka wrzuć bób i warzywa, zalej bulionem i gotuj. W momencie, gdy wszystkie warzywa zmiękną dodaj przyprawy. Dosyp kminek i wlej sok z cytryny lub limonki, zmiksuj całość na krem.
  3. Posmakuj zupę i w razie potrzeby dodaj soli. Twoja zupa krem z mrożonego bobu jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/zupa-krem-z-mrozonego-bobu/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post