Zupa krem z selera

20 listopada 2017opycha.pl

Lubisz zupy krem? To super, bo mam dziś kolejną propozycję z tej kategorii! Zupa krem z selera to dobra opcja, gdy w lodówce niewiele składników, a Tobie się nie chce iść na zakupy. Jeśli Ci zasmakuje, to kup selera na zapas (włoszczyzna dość długo wytrzymuje odpowiednio przechowywana), zamróź trochę bulionu (lub kup kostki w ilościach hurtowych ;)) i zawsze, gdy Cię najdzie ochota rób sobie takie cudo. Ten krem jest nie tylko smaczny, ale też prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu, zatem zupa - marzenie! Zgarnij przepis, zanim rozejdzie się jak świeże bułeczki, a potem koniecznie daj znać jak poszło!

Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 0,5 kg korzenia selera
  • średnia marchewka
  • 0,5 l bulionu
  • 0,5 szklanki mleka (przynajmniej 2 %)
  • spory ząbek czosnku (lub dwa małe)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obierz selera i pokrój w średnią kostkę (ok. 2 cm), obraną marchew pokrój w talarki. Czosnek obierz.
  2. Wrzuć warzywa do garnka, zalej bulionem. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dolej mleko i gotuj dalej, uważając, aby płyn nie wykipiał. Musisz uważać, bo mleko zachowuje się tak, jak zwykle przy jego gotowaniu - chwila nieuwagi, piana wyjdzie spod pokrywki i po zawodach 😉
  3. Gdy już wszystkie warzywa zupełnie zmiękną zmiksuj zupę do takiego stopnia, jaki lubisz. Posmakuj, dopraw krem solą. Nalej do miseczki i posyp pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Twoja zupa krem z selera jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/zupa-krem-selera/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post