Zupa cebulowa

17 sierpnia 2017opycha.pl

Zupa cebulowa może brzmieć banalnie, gdyż jest to bardzo popularne. Jest to jednak mylne wrażenie. Najpopularniejsze przepisy pochodzą z Francji, która szczyci się najbardziej wykwintną kuchnią na świecie. Ja proponuję przepis uproszczony, bardziej przystępny i naprawdę szybki w przygotowaniu. Choć różni się od tych francuskich, to dodatek białego wina nadaje jej klasy i sznytu. Polecam na specjalne okazje, ale też bez specjalnej okazji 😉 Ja moją zupę cebulową podałam z grzankami, posypaną serem.

Ilość porcji: 3-4 osoby

Stopień trudności: proste

Zupa cebulowa

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 l dowolnego bulionu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • ewentualnie odrobina świeżego tymianku

Sposób przygotowania

  1. Pokrój cebulę w piórka. Pamiętaj, aby ociąć korzonki, bo w przeciwnym razie płatki cebuli się nie rozdzielą. Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmażaj aż się zeszkli.
  2. Dodaj do cebuli mąkę, trochę soli, zamerdaj porządnie i dalej podsmażaj jeszcze ok. 3 minuty, często mieszając.
  3. Wlej na patelnię bulion i białe wino, dodaj tymianek (jeśli używasz), wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Zupa powinna złapać smak i odrobinę zgęstnieć.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/zupa-cebulowa/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post