Wegański majonez

2 listopada 2017opycha.pl

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na wegański majonez. Dlaczego akurat taki? Bo jest lżejszy od tego zwykłego z marketu, ma mniej chemii, a do jego przygotowania nie używamy jaj. Podstawą majonezu jest aquafaba, czyli w tym akurat wypadku zalewa od cieciorki z puszki. Nie będę Wam pisać, że ten majonez jest fit, bo jednak powstaje z dużej ilości oleju - tak jak tradycyjny. Nie będę Wam też ściemniać, że w smaku jest identyczny jak ten ze sklepu, bo nie jest. Ten majonez jest zdecydowanie lżejszy, ma bardziej puszystą konsystencję. Jeśli ktoś nie może z jakichś powodów jeść jajek lub z własnej woli unika produktów pochodzenia zwierzęcego, to polecam spróbować takiej opcji. Ja swój wegański majonez robię głównie dla odmiany w kuchni, żeby nie było nudno!

Wegański majonez

Wegański majonez

Ilość porcji: średni słoik

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół szklanki zalewy od cieciorki z puszki
  • ok. 1,5 - 2 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól (najlepiej czarna sól kala namak)

Sposób przygotowania

  1. Do wysokiego, ale wąskiego naczynia wlej zalewę od cieciorki, wrzuć musztardę i zaczynij miksować.
  2. Po chwili dolej sok z cytryny i dalej miksując cienką strużką wlewaj olej. Lej go tak długo, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Mój wegański majonez jest gęsty, ale puszysty i lekki.
  3. Na koniec dopraw solą, ale uważaj, aby nie przesadzić, bo zalewa była już solona.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/weganski-majonez/

Podziel się
  • strasznie ciekawy pomysł i to takie ładne białe hmmmm… trzeba obadać

    • Pomysł niestety nie mój, tzn. o tym, że można wykorzystać aquafabę dowiedziałam się oczywiście od Marty Dymek, potem już poszłam po swojemu i na oko… Marta poleca też dodać nieaktywne drożdże, bo dają serowy smak, ale mnie to akurat jakoś specjalnie nie jara 😉

Poprzedni post Kolejny post