Warzywne medaliony z kalafiora i selera

26 lutego 2018opycha.pl

Nie ważne, czy przestrzegasz diety wegetariańskiej, czy jesz wszystko. Zalecenia prozdrowotne są takie, aby przynajmniej jeden dzień w tygodniu nie jeść mięsa. Co więc zatem na obiad, kolejna zupa krem? Nie, nic z tych rzeczy. Posiłki warzywne wcale nie muszą być nudne. Ja dziś proponuję warzywne medaliony z kalafiora i selera. Są proste w przygotowaniu, aczkolwiek wymagają podwójnej obróbki warzyw, dlatego określiłam stopień trudności jako średni, ale mimo wszystko to żadna filozofia... Jaki jest efekt? Kilkanaście sztuk przyrumienionego dobra, które ma delikatny smak podkręcony orzechową nutą selera. Wchodzisz w to? Oczywiście zachęcam do podzielenia się opinią na temat przepisu!

Warzywne medaliony z kalafiora i selera

Warzywne medaliony z kalafiora i selera

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: średni

Składniki

  • ok. 450 g różyczek z kalafiora
  • ok. 450 g korzenia selera
  • mała cebula
  • jajko
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania (mi zeszło mniej niż szklanka)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Seler obierz i pokrój w dość duże kawałki, wrzuć do garnka razem z różyczkami kalafiora i gotuj w osolonej wodzie. Warzywa mają się tak ugotować, aby lekko zmiękły, ale zachowały zwartą konsystencję. Zahartuj warzywa, daj im przestygnąć, zetrzyj na dużych oczkach tarki i wrzuć do miski.
  2. Cebulę pokrój drobniutko, podsmaż na łyżce oliwy. Możesz ją tylko zeszklić lub przyrumienić, w zależności od tego jak lubisz. Przełóż cebulę z patelni do startych warzyw, dodaj jajko, czosnek niedźwiedzi, dopraw solą i pieprzem. Całość mieszaj, dosypując stopniowo mąkę. Masa ma mieć taką konsystencję, aby dało się z niej formować w miarę zwarte medaliony.
  3. Na talerz wysyp bułkę tartą, na początek proponuję pół szklanki, a potem najwyżej sobie dosypiesz. Na patelni rozgrzej olej do smażenia na średnim ogniu. Formuj z masy warzywnej kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygniataj dłonią, aby masa uzyskała kształt medalionu, po czym panieruj delikatnie w bułce tartej i smaż na rumiano.
  4. Usmażone medaliony możesz odkładać na ręcznik papierowy, aby zgubiły nadmiar oleju. Twoje warzywne medaliony z kalafiora i selera są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/warzywne-medaliony-z-kalafiora-i-selera/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post