Udka kurczaka na papryce

12 września 2017opycha.pl

Udko kurczaka wydaje mi się dość niedocenionym produktem. Sama jem od niedawna. Skupiamy się na piersi, bo nie ma kości, jest szybka w przygotowaniu. Gdy pracowałam w orientalnej restauracji dowiedziałam się, iż w Wietnamie podejście jest odwrotne. Tam zjada się chętniej części kury z kością, bo są bardziej soczyste. Ja kupuję często całą tuszkę, korpus i skrzydła idą na rosół, piersi na szybki obiad, a co z udkami? No właśnie, tutaj można się trochę pobawić. Dlatego właśnie przedstawiam dziś przepis na udka kurczaka na papryce. Niestety nie jest to danie gotowe w pięć minut, ale warto! Miękkie miąsko i mięciutka papryka nam to wynagrodzą. Oznaczyłam poziom trudności jako średni z racji tego, że trzeba chwilkę poświęcić, ale faktyczne przygotowanie jest jak zwykle proste.

Ilość porcji: 2 udka

Stopień trudności: średni

Udka kurczaka na papryce

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • pół sporej papryki czerwonej
  • pół sporej papryki żółtej
  • mała cebulka
  • 300 ml bulionu (każdy rodzaj się nada)
  • porządna szczypta czosnku niedźwiedziego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Natnij delikatnie skórkę na udkach, żeby puściła przez szparki tłuszcz. W skórze jest go najwięcej, więc jeśli go odpowiednio wykorzystasz nie będzie trzeba dorzucać kalorii dolewając np. oliwy czy oleju. Rozgrzej patelnię na niedużym ogniu i smaż udka (bez tłuszczu) z każdej strony na rumiano, zaczynając skórą do dołu.
  2. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w piórka, pamiętając o obcięciu korzonka. Paprykę oczyść z nasion i błonek, po czym pokrój w średnią kostkę (ok. 2x2 cm).
  3. Gdy już obrócisz udka na drugą stronę, dorzuć cebulę, aby się lekko podsmażyła. Jak mięso będzie rumiane dodaj paprykę, smaż jeszcze chwilę i zalej całość bulionem. Dosyp czosnek, dorzuć ziele angielskie i liść laurowy, po czym duś pod przykryciem ok. pół godziny, obracając co jakiś czas udka.
  4. Gdy już udka będą miękkie zdejmij pokrywkę. Jeśli nadal na patelni jest dość dużo płynu, pozwól mu się odrobinę zredukować. Rozrób skrobię ziemniaczaną w wodzie. Wyjmij udka z patelni, wlej do płynu skrobię energicznie mieszając i podgrzewaj na niedużym ogniu do momentu, aż osiągniesz swoja ulubioną gęstość sosu. Jeśli chcesz uniknąć zagęszczania sosu mąką możesz dłużej odparowywać płyn. Ja już raz tak zrobiłam i też było bardzo dobre.
  5. Przełóż sos na talerz, ułóż na nim mięso. Udka kurczaka na papryce są już gotowe!
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/udka-kurczaka-papryce/

 

Podziel się
  • Katarzyna Felczak

    Bardzo fajny przepis!

  • no właśnie na coś takiego ostatnio miałem ochotę a udka zamrożone leżą i czekają nie wiem na co 🙂 dzięki za pomysł

    • jak na co czekają, na wojnę! Wtedy każde mięcho na wagę złota 😉 Wyciągaj i rób, nie ma na co czekać! 😀

      • nie strasz mnie tu jakąś wojną bo zamiast wyciągać to zapasy zacznę robić 🙂 zrobię, zrobię ale jutro, dzisiaj zupka z wczoraj 13-ego nie gotuję 🙂

Poprzedni post Kolejny post