Test konfitury z czerwonej cebuli HOTZ z przepisem na grillowany camembert z konfiturą i pesto z rukoli

29 kwietnia 2018opycha.pl

Przychodzę do Ciebie z kolejnym testem produktu firmy HOTZ. Tym razem padło na konfiturę z czerwonej cebuli. Robiłeś kiedyś taką w domu? Jeśli nie, to być może się zastanawiasz do czego się może przydać taka cebula na słodko, dlatego pod „parametrami” zawartości słoiczka znajdziesz przepis na grillowany camembert z konfiturą z cebuli i pesto z rukoli. Zapraszam tym bardziej, że możesz taki camembert zrobić na tradycyjnym grillu, na patelni grillowej lub po prostu upiec w piekarniku.

Test konfitury z czerwonej cebuli HOTZ z przepisem na grillowany camembert z konfiturą i pesto z rukoli

SKŁAD

Na 100 g produktu przypada średnio 92 g czerwonej cebuli, dalej natomiast jest ocet balsamiczny, cukier, sól himalajska, czosnek i chilli. Domyślam się, że wszystkie składniki są Ci dobrze znane.

PLUSY KONFITURY Z CZERWONEJ CEBULI HOTZ

Zdecydowanym plusem jest fakt, że nie musisz tej konfitury robić sam, masz ją w słoiczku pod ręką. Samo robienie konfitury nie jest takie straszne, ale ta świetnie się sprawdzi jako dodatek do kanapek, burgerów, serów, czy np. do pieczonego konfitura z czerwonej cebuli HOTZschabu, więc miło jest mieć gotową pod ręką zawsze wtedy, gdy najdzie Cię na nią smak. Konfitura ma naturalną konsystencję, nie jest ani za gęsta, ani za rzadka. Nie musisz się więc bać, że będzie spływać lub wręcz przeciwnie, będzie miała mało pożądaną konsystencję budyniu. Świetnie komponuje się z innymi smakami.

MINUSY KONFITURY Z CZERWONEJ CEBULI HOTZ

Tak myślę do czego mogłabym się przyczepić… No dobrze, to już uczepię się tego cukru. Tak – w składzie jest cukier. Wiem jednak, że nie warto się go w tym przypadku bać, bo mała ilość cukru nie zabija, a za to konserwuje. Nie okłamujmy się, nie będziesz przecież jeść całego słoiczka do każdego posiłku (choć momentami trudno się powstrzymać) 😉 Ja do domowej konfitury czasem dodaję miodu, ale prawda jest taka, że po podgrzaniu w wysokiej temperaturze nie ma on większej wartości odżywczej od cukru.

PRZEPIS NA GRILLOWANY CAMEMBERT Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI HOTZ I PESTO Z RUKOLI

składniki na dwie porcje:

2 serki camembert
2 garści rukoli
ząbek czosnku
garść nasion słonecznika
sól
4-5 łyżek oliwy
łyżeczka soku z cytryny
4 dobre łyżeczki konfitury z czerwonej cebuli HOTZ

przygotowanie:

  1. Najpierw zrób pesto. Podpraż ziarna słonecznika na małej patelni, czosnek posiekaj dość drobno. Do naczynia blendera wrzuć 2 garści rukoli, nasiona słonecznika, czosnek, dolej 4 łyżki oliwy i zmiksuj. W razie potrzeby dolej jeszcze piątą łyżkę oliwy. Gdy już masa będzie zblendowana dodaj szczyptę soli, łyżeczkę soku z cytryny i zmiksuj jeszcze raz. Posmakuj, ewentualnie dopraw.
  2. Na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej połóż serki camembert. Zgrilluj z obu stron, uważając przy tym, żeby skórka nie pękła, bo ser się może wtedy rozlać. Jeśli pęknie to też nie ma co panikować, jest spora szansa, że ser sam się zaklei.
  3. Gdy już camembert będzie płynny w środku (poznasz po tym, że ser będzie bardzo miękki) wyłóż na talerz połowę pesto, przełóż na nie delikatnie serek camembert, a na koniec polej dwoma łyżkami konfitury. Twój grillowany ser camembert z konfiturą z czerwonej cebuli i pesto z rukoli jest już gotowy!
Podziel się
Poprzedni post Kolejny post