Szaszłyki z kurczaka z szynką

13 września 2017opycha.pl

Lubicie szaszłyki? Dziś mam więc dla Was świetna propozycję! Szaszłyki z kurczaka z szynką to coś, co jest proste w przygotowaniu, a na długo zapada w pamięć. Na zrobienie takich szaszłyków trzeba poświęcić dosłownie chwilę i nie trzeba rozpalać węgla, wystarczy patelnia grillowa. Szybko, zdrowo, kolorowo to coś, co tygryski lubią najbardziej!

Szaszłyki z kurczaka z szynką

Szaszłyki z kurczaka z szynką

Ilość porcji: 1 osoba / 2 sztuki

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pierś kurczaka (bez polędwiczki)
  • 1 spora szalotka
  • 6 płatów szynki dojrzewającej (ewentualnie szwarcwaldzkiej)
  • 6 pomidorków koktajlowych (najlepiej żółte)

Sposób przygotowania

  1. Pokrój pierś kurczaka na 6 jak najbardziej równych wielkością kawałków. Każdy kawałek owiń szynką. Obierz szalotkę i pokrój w 6 plastrów.
  2. Na patyki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie szalotkę, zawiniętego kurczaka (przebijając szynkę), pomidorka. Wypadają takie trzy rundki na każdy patyk.
  3. Połóż szaszłyki na rozgrzanej (ale nie przesadnie) patelni grillowej (lub grillu) i opiekaj z każdej strony, aż mięso się zetnie, a z szynki wytopi się tłuszcz. Przełóż je na talerz i daj im kilka chwil odpocząć. Twoje szaszłyki z kurczaka z szynką są już gotowe.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/szaszlyki-kurczaka-szynka/

Zapisz

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post