Stek z tuńczyka z sosem chrzanowo-koperkowym

1 lutego 2018opycha.pl

Tuńczyk kojarzy Ci się tylko z konserwą? Czas to zmienić! Ten kupiony w kawałku smakuje zupełnie inaczej. Ja zrobiłam stek z tuńczyka z sosem chrzanowo-koperkowym. Poprzez podwójne obracanie na patelni grillowej uzyskałam na rybie fajną kratkę, która się ładnie prezentowała na tle gęstego, białego sosu. Przepis jest prosty, ale musisz mimo wszystko uważać - jeśli zbyt długo będziesz trzymać tuńczyka na ogniu, to wyjdzie suchy jak wiór. W przeciwieństwie do łososia nie jest taki tłusty, zatem trzeba się z nim obchodzić dość ostrożnie. Przekonałam Cię? To zrób swoją rybkę i napisz, czy Ci smakowało!

Stek z tuńczyka z sosem chrzanowo-koperkowym

Stek z tuńczyka z sosem chrzanowo-koperkowym

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • stek z tuńczyka (mój ważył ok. 230 g)
  • 100 g śmietany 18% do zup i sosów
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanego koperku
  • łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Najpierw zrób sos. Obierz czosnek i posiekaj. Nie musi być bardzo drobno. W garnuszku lub na małej patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na nie czosnek. Gdy już zacznie się unosić ten specyficzny zapach podsmażanego czosnku dolej śmietanę i dorzuć chrzan, po czym wciąż podgrzewając dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj koperek, dopraw solą i ponownie wymieszaj.
  2. Stek z tuńczyka posmaruj oliwą. Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą, do której ryba nie będzie przywierać) i ułóż na niej tuńczyka. Oprósz go na wierzchniej stronie solą i pieprzem, podgrzewaj, aż spód się odrobinę zetnie. Przełóż go na drugą stronę, oprósz solą i pieprzem, podgrzewaj tak samo jak poprzednio. Obróć ponownie na poprzednią stronę, podgrzewaj jeszcze chwilkę i ponownie przewróć na drugą stronę. Po środku będziesz widział pasek surowego mięsa, dlatego gdy będzie on zajmował mniej więcej 1/3 grubości ryby zdejmij ją z patelni i daj jej odpocząć. W tym czasie spokojnie sobie dojdzie i nie będzie sucha.
  3. Na talerz przełóż łyżką sos, a na nim ułóż rybę. Twój stek z tuńczyka z sosem chrzanowo-koperkowym jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/stek-z-tunczyka-z-sosem-chrzanowo-koperkowym/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post