Spaghetti z czosnkiem i chilli

1 stycznia 2017opycha.pl

Kuchnia włoska zaskoczyła mnie nie raz. Smakuje rewelacyjnie, ale w dużej ilości przypadków nie wymaga składników z kosmosu. Zasada jest jednak jedna - składniki muszą być wysokiej jakości. Dzięki temu mimo prostoty smak potrawy będzie wspaniały! Abyście mogli się przekonać, proponuję Wam dziś przepis na spaghetti z czosnkiem i chilli. Nie trzeba mięsa, nie trzeba kilogramów sera i wyszukanych przypraw, wystarczą podstawowe składniki i makaron.

SPAGHETTI Z CZOSNKIEM I CHILLI

SPAGHETTI Z CZOSNKIEM I CHILLI

Ilość porcji: 2-3 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 175 g makaronu typu spaghetti
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 porządne łyżki masła
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • spora garść listków bazylii
  • drobno starta skórka z połowy cytryny
  • odrobina soli
  • woda do ugotowania makaronu

Sposób przygotowania

  1. Wstaw w dużym garnku wodę, a zanim się ugotuje przygotuj resztę składników, bo później nie będzie czasu. Papryczki posiekaj drobno (ja to zrobiłam razem z pestkami), czosnek obierz i pokrój w plasterki. Listki bazylii delikatnie przesiekaj ostrym nożem lub podrzyj palcami.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, dolej połowę oliwy i rozgrzej, ale pilnuj temperatury, aby tłuszcz się nie przypalił. Wrzuć na patelnię papryczkę i czosnek, podsmażaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Woda powinna się już gotować, więc jeśli wrze, to dosyp do niej odrobinę soli, a gdy znów pojawią się bąble, dodaj makaron i gotuj al dente (na półtwardo). Na tym etapie dosyp na patelnię bułkę tartą i systematycznie mieszając dalej podsmażaj całość, aż bułka się zezłoci.
  3. Odcedź makaron, dodaj do składników na patelni, posyp skórką z cytryny, bazylią, odrobinką soli i starannie wymieszaj. Przełóż makaron na talerze i polej pozostałą oliwą.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/spaghetti-z-czosnkiem-i-chilli/

Podziel się
  • Monika

    Nigdy nie połączylabym bułki tartej z makaronem. Dziś spróbowałam tego przepisu i naprawdę rewelacja. Zupełnie inne doznania smakowe 🙂

    • Ania

      Monia, to jak z większością przepisów – najlepsza kuchnia powstaje z biedy, a bułka jest tańsza od parmezanu, więc rachunek był prosty… Ja osobiście jestem za to wdzięczna, bo naprawdę w tym przepisie bułka tarta robi robotę!

Kolejny post