Sos BBQ po mojemu

18 stycznia 2018opycha.pl

Jaki sos podajesz do potraw z grilla? Pewnie czosnkowy? A gdy idziesz na miasto zjeść skrzydełka czy nuggetsy, to jednak wolisz sos barbecue? Proponuję więc przepis na sos BBQ po mojemu, będziesz mógł teraz zapomnieć o oklepanym sosie czosnkowym i samemu robić prawdziwe barbecue, a nie jakiegoś tam grilla w ogródku 😉 Wypróbuj także zimą, ja podałam z tym sosem skrzydełka kurczaka i wyszło super!

Sos BBQ po mojemu

Sos BBQ po mojemu

Ilość porcji: mały słoiczek

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół małej cebuli
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki whiskey
  • łyżka miodu
  • łyżka wędzonej ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Obierz cebulę i posiekaj najdrobniej jak możesz. Na małej patelni lub w garnuszku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj mieloną paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze chwilkę.
  2. Następnie dodaj sos sojowy, miód i whiskey,wymieszaj całość i podgrzewaj chwilę na jak najmniejszym ogniu. Po ok. minucie dodaj keczup,ponownie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilkę. Twój sos BBQ po mojemu jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/sos-bbq-po-mojemu/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post