Słodko-kwaśna sałatka z rabarbarem, pomarańczą i szparagami

26 kwietnia 2018opycha.pl

Kilka lat temu, gdy uczyłam się obsługiwać szparagi przeczytałam, że te zielone można jeść na surowo, ze skórką. Mimo wszystko cały czas je obierałam i gotowałam. Niedawno się przełamałam i zaczęłam je grillować w skórce. Cały czas jednak mierził mnie temat surowizny. Pytałam na moim profilu na Instagramie, nawet na świeżo założonej grupie na Facebooku (opychowe love), którą założyłam raptem dwa czy trzy dni temu. W końcu odezwał się Karol z "Kosą po patelni" i pisał, że jadł, ale nic specjalnego, a tuż po nim zjawiła się Beata z informacją, że jadła, że pyszne, że smakują jak groszek. I wiesz co? Spróbowałam, są rewelacyjne! Beata nie kłamała. Postanowiłam więc iść po bandzie i tak powstała moja słodko-kwaśna sałatka z rabarbaru, pomarańczy i szparagów, surowych oczywiście! Polecam, bo warto, sałatkę można właściwie nazwać surówką, bo niczego nie podgrzewałam, do tego ma tak orzeźwiający, wiosenno-letni smak, że grzech nie posmakować!

Słodko-kwaśna sałatka z rabarbarem, pomarańczą i szparagami

Słodko-kwaśna sałatka z rabarbarem, pomarańczą i szparagami

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 10 zielonych szparagów (stare i wysuszone się nie nadają)
  • 2 nieduże gałązki rabarbaru
  • średnia pomarańcza
  • pół niedużej czerwonej cebuli
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Połam surowe szparagi na kawałki o długości ok. 2-3 cm, zdrewniałą końcówkę wyrzuć. Musisz użyć bardzo ładnych szparagów, bo stare, zdrewniałe czy przesuszone będą włókniste, więc lepiej je sobie zostaw np. na zupę. Połamane szparagi wsyp do miski. Rabarbar pokrój w małe kawałeczki i dodaj do szparagów. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Pamiętaj, aby najpierw obciąć korzonek. Rozdziel piórka palcami na pojedyncze płatki i wsyp do miski.
  2. Przygotuj teraz kawałki pomarańczy. Odetnij jej "kapelusik" na górze i na dole, aby stabilnie ją postawić na desce. Obetnij z niej skórę. Teraz, gdy widzisz błonki wytnij z pomiędzy nich kawałki samego miąższu, tzw. fileciki. Każdy filecik podziel na dwie połówki (przetnij w poprzek) i dodaj do reszty składników.
  3. W kubeczku rozmieszaj łyżkę miodu z łyżką soku z cytryny i szczyptą soli. Tak powstałym dresingiem polej składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Troja słodko-kwaśna sałatka z rabarbaru, pomarańczy i szparagów jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/slodko-kwasna-salatka-z-rabarbarem-pomarancza-i-szparagami/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post