Sałatka z jajkami przepiórki i brokułem

20 września 2017opycha.pl

Dzisiaj przepis na sałatkę, która z pozoru wydaje się przeciętna. Jeśli jednak przyjrzeć się składnikom, to nagle nabierze szlachetności. Pierwszy z nich to jajka przepiórki. Z każdym dniem łatwiej dostępne, cena też robi się dla ludzi, a jednak nie cieszą się dużym powodzeniem. Ja je lubię stosować do sałatek właśnie, gdyż podane w całości lub przekrojone na pół wyglądają bardziej estetycznie niż duże, podziabane jajo. Drugi składnik to ser typu cheddar. Lubię go stosować, ponieważ ma wyrazisty smak i z mdłej potrawy robi coś pysznego. Cena jest wyższa niż w przypadku popularnego sera morskiego itp., ale też nie jest to ser, który zużywamy jak woda, czyli czasem warto zainwestować. To właśnie dzięki tym dwóm składnikom sałatka z jajkami przepiórki i brokułem zyskuje ciekawy charakter.

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Sałatka z jajkami przepiórki i brokułem

Składniki

  • 5 jajek przepiórki
  • 1/4 średniego brokuła
  • pół niedużej czerwonej papryki
  • ok. 20 g sera cheddar
  • łyżka masła
  • łyżka mleka
  • posiekany szczypiorek
  • sól i woda do gotowania

Sposób przygotowania

  1. Podziel brokuła na średnie różyczki i gotuj je w osolonej wodzie, ale dosłownie zblanszuj, po czym przepłucz zimną wodą. W tym samym czasie ugotuj jajka.
  2. Podziel różyczki brokuła na mniejsze części i ułóż na półmisku. Posiekaj dość drobno paprykę i rozsyp na kawałkach brokuła. Następnie obierz jajka i w całości lub przepołowione połóż na samym wierzchu.
  3. W garnuszku lub na niewielkiej patelni rozpuść masło, dodaj mleko i podgrzewając na najmniejszym ogniu dosypuj sera cały czas mieszając. Gdy ser się rozpuści, a sos lekko się zredukuje przestań mieszać i wyłącz gaz.
  4. Polej sosem warzywa i jajka. Właśnie zrobiłeś sałatkę z jajkami przepiórki i brokułem.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/salatka-jajkami-przepiorki-brokulem/

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post