Sałatka z fetą i grzankami

28 października 2017opycha.pl

Lekarze, ministerstwa i dietetycy zalecają nam jak największe spożycie warzyw i umiarkowane owoców. Jednak gdy słyszycie, że trzeba zjeść kilka porcji warzyw dziennie, przy czym też nie należy się przejadać, to szlag Was trafia, bo nie wiecie jak te warzywa upchać w menu... Musicie jednak wiedzieć, że im większy warzywny posiłek, tym więcej zalecanych porcji w sobie zawiera. Mogłabym teraz poradzić Wam, żebyście drastycznie zmniejszyli spożycie mięsa na rzecz warzyw, jednak mam inną propozycję. Chciałabym Was zachęcić, abyście na jeden posiłek w ciągu dnia jedli sałatkę. Ja sama tak robię, najczęściej jest to drugie śniadanie, a czasem kolacja. Dlatego też dzisiaj proponuję coś warzywnego, a jest to sałatka z fetą i grzankami.

Sałatka z fetą i grzankami

Sałatka z fetą i grzankami

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 50 g sera feta
  • kromka chleba (ja miałam razowy)
  • spora garść liści szpinaku
  • kilka żółtych pomidorków koktajlowych
  • czerwony pomidor
  • szczypiorek
  • odrobina oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Oderwij od liści szpinaku ogonki, przepłucz go wodą i osuszony rozłóż na talerzu.
  2. Pomidorki pokrój na połówki, a czerwonego pomidora pokrój w kawałki. Rozłóż je na szpinaku.
  3. Pokrusz fetę i posyp nią sałatkę. Polej całość odrobiną oliwy i skrop sokiem z cytryny.
  4. Pokrój pieczywo w kostkę ok. 1 cm, po czym podsmaż je na rumiano i posyp nimi sałatkę. Twoja sałatka z fetą i grzankami jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/salatka-feta-grzankami/

Podziel się
  • mniam feta którą mogę wcinać jak jabłka, samą do tego szpinak i pomidor – bajkowe zestawienie – proste i fajne

    • a w tym wszystkim grzanki chrupią… 😀

Poprzedni post Kolejny post