Ryż na mleku z cynamonowym jabłkiem i czekoladowym sosem

4 stycznia 2018opycha.pl

Jadłeś w dzieciństwie ryż na mleku? Bardzo prosty deser, a dawał tyle szczęścia... teraz kupuje się gotowy z marketu, bogatszy o sosy, różne smaki. Ja jestem mało deserowa, ale kolega poprosił (a rzadko prosi), żebym przygotowała dla niego dwa przepisy, a jeden z nich to właśnie ryż na mleku. Kto tu regularnie bywa, ten już wie, że ja nie mogłam po prostu ugotować ryżu w mleku, musiało wpaść coś ekstra! Dlatego właśnie postał przepisz na ryż na mleku z cynamonowym jabłkiem i czekoladowym sosem. Bardzo niedietetyczny, z odrobina cukru, z czekoladą, czyli ze wszystkim, co idzie w boczki, ale i tak polecam całym sercem! Spróbuj i koniecznie napisz, czy smakowało!

Ryż na mleku z cynamonowym jabłkiem i czekoladowym sosem

Ryż na mleku z cynamonowym jabłkiem i czekoladowym sosem

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 1/3 szklanki suchego ryżu
  • szklanka mleka krowiego
  • 1 jabłko
  • 2 rządki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • ok. 80 ml mleczka kokosowego (pół małej puszki)
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru (ja miałam trzcinowy)
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Najpierw ugotuj ryż. Suchy ryż przepłucz wodą, po czym zalej 2/3 szklanki mleka i wstaw w garnuszku na jak najmniejszy ogień. Dosyp łyżeczkę cukru i gotuj bez pośpiechu. Gdy mleko zacznie parować pilnuj, aby nie wykipiało i często mieszaj. Gdy większość mleka odparuje zacznij stopniowo dolewać zimnego mleka. W momencie, gdy już niemal cały płyn odparuje, ryż będzie miękki (nie glutowaty), a mleko w szklance się skończy, odstaw garnuszek na bok.
  2. Obierz jabłko i pokrój w średnią kostkę (ok. 1,5 cm). Na patelni rozpuść na małym ogniu masło, dodaj miód i wymieszaj. Dorzuć jabłka i co jakiś czas mieszając pozwól im się odrobinę skarmelizować, po czym posyp je cynamonem, wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. minuty. Wyłącz ogień.
  3. Na małej patelni lub w rondelku rozgrzej mleko kokosowe, po czym wrzuć rozdrobnioną czekoladę i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy już cała się rozpuści, a sos zgęstnieje wyłącz ogień.
  4. Do naczynia przełóż ryż, sos czekoladowy i jabłko. Ja robiłam to warstwowo: sos, ryż, sos, ryż, sos, jabłko, sos, ryż, sos, jabłko... ale zrób tak, jak Ci wygodnie. Twój ryż na mleku z cynamonowym jabłkiem i czekoladowym sosem jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/ryz-na-mleku-z-cynamonowym-jablkiem-i-czekoladowym-sosem/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post