Risotto z dynią

30 września 2017opycha.pl

Risotto kojarzy się z wytrawną potrawą podlaną białym winem, opcjonalnie nawet szampanem. Ja dziś proponuje jego prostą wersję bez tego dodatku, w którym główną rolę odgrywa dynia. Jest to świetna opcja do wykorzystania miąższu, dzięki której nie będziemy musieli zapychać się wyłącznie zupą krem... W moim przypadku właśnie tak było. Kupiłam kilogramową dynię piżmową, która starczyła mi na dwa zupełnie różne obiady. Zachęcam tym bardziej, że to risotto z dynią jest proste w przygotowaniu, syte i naprawdę dobre!

Risotto z dynią

Risotto z dynią

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • szklanka ryżu do risotto
  • 1,5 szklanki bulionu (warzywny lub z kurczaka)
  • ok. 250 g dyni (ja miałam piżmową)
  • mała cebulka
  • duży ząbek czosnku
  • ok. 40-50 g sera cheddar lub parmezanu
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj składniki. Posiekaj drobno cebulę, czosnek pokrój w plasterki a miąższ dyni (bez skórki) w kostkę ok. 1,5 cm. Ser utrzyj na dużych oczkach.
  2. Na patelni na niedużym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym wrzuć cebulę i ryż. Co jakiś czas mieszając podgrzewaj całość tak długo, aż ryż stanie się szklisty.
  3. Dodaj na patelnię kawałki dyni, czosnek i zalej całość bulionem tak, aby pokrył wszystkie składniki. Podgrzewaj systematycznie mieszając i dolewając odrobinę wywaru wciąż na niewielkim ogniu.
  4. Gdy już ryż wypije większość bulionu dodaj ser i łyżkę masła, całość dokładnie wymieszaj. Wyłącz ogień, dosyp pietruszkę i ponownie wymieszaj. Twoje risotto z dynią jest już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/risotto-z-dynia/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post