Risotto z bananem i kukurydzą

19 września 2017opycha.pl

Dzisiaj kolejny z przepisów tygodnia, który jest wynikiem zabawy na Facebook'u. Tym razem czytelnik, którego wpis cieszył się największą popularnością podał następujące składniki: banan, kukurydza, mleko. Przyznam szczerze, że za kukurydzą nie przepadam, ale wiedziałam na co się piszę organizując to wszystko, więc godnie przyjmuję na klatę i podrzucam przepis, który w mojej głowie pojawił się natychmiastowo - risotto z bananem i kukurydzą. Jest to opcja dla tych, którzy lubią mieszać smaki. Dodatek curry sprawia, że banan fajnie kontrastuje swoją słodyczą, natomiast ryż jest delikatniejszy dzięki mleku. Oznaczyłam poziom trudności jako średni, bo trzeba spędzić przy patelni więcej niż 15 minut, ale w rzeczywistości przepis jest prosty. Jesteście ciekawi? Zapraszam!

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: średni

Risotto z bananem i kukurydzą

Składniki

  • 2/3 szklanki ryżu do risotto
  • szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • pół szklanki mleka
  • 1 banan (jak najmniej dojrzały)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 średnia cebula szalotka
  • 2 łyżki masła
  • łyżka żółtego curry w proszku

Sposób przygotowania

  1. Obierz szalotkę i posiekaj w dość drobną kostkę. Na patelni (na małym ogniu) rozpuść masło, wrzuć szalotkę, a gdy się zacznie szklić dorzuć ryż i podsmażaj ok. minuty, często mieszając.
  2. Zalej ryż połową bulionu i podgrzewaj na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Ryż będzie powoli pił płyn, dolewaj więc systematycznie odrobinę wywaru. Gdy już wlejesz cały bulion, zacznij dolewać stopniowo mleko.
  3. Kiedy już połowa mleka trafi do risotto dorzuć na patelnię łyżkę curry i dobrze wymieszaj. Kontynuuj systematyczne dolewanie mleka, a gdy już się skończy, a risotto wypije większość płynu dodaj kukurydzę i pokrojonego w talarki banana. Kawałki banana powinny mieć grubość ok. 1-1,5 cm.
  4. Wymieszaj całość, wyłącz ogień. Risotto z bananem i kukurydzą jest już gotowe.
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/risotto-bananem-kukurydza/

Zapisz

Podziel się
  • Jak już się nauczę robić risotto, to na pewno wypróbuję! 😉 Zaintrygowało mnie to połączenie smaków 😀

    • Akurat w tym wypadku nie trzeba doświadczenia zbyt wiele. Proste jak drut, zgodne z moją filozofią „jak najmniej składników, jak najmniej czasu przy garach”, więc polecam nawet już teraz, zaraz 😉

Poprzedni post Kolejny post