Pulpeciki z cieciorki na sosie pomidorowym

5 listopada 2017opycha.pl

Jakoś ostatnio ciągnie mnie do wegetariańskiego jedzenia. Wiele osób chciałoby ograniczyć mięso, ale nie do końca ma pomysł co można bez niego zrobić na obiad. Ja proponuję więc dzisiaj pulpeciki z cieciorki na sosie pomidorowym. Cieciorka nie cieszy się dużym powodzeniem, a szkoda! Jest roślinnym źródłem białka, fajnie przejmuje inne smaki. Myślę, że swoją "złą" sławę zawdzięcza ludziom, którzy nie maja pomysłu jak ją dobrze przyrządzić, przez co wychodzi im mdła i nieciekawa. To samo przecież dotyczy szpinaku czy tofu... Jeśli nie chcesz należeć do tej grupy, która na cieciorce wiesza psy, koniecznie wypróbuj ten przepis (lub inny, który znajdziesz np. na tym blogu). Uwierz, warto czasem zrezygnować z mięsa, a kuchnia warzywna nie musi być nudna!

Pulpeciki z cieciorki na sosie pomidorowym

Pulpeciki z cieciorki na sosie pomidorowym

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: średni

Składniki

  • pół puszki cieciorki
  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka kminku
  • łyżka wędzonej papryki mielonej
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj pulpeciki. Wsyp kaszę jaglaną do garnuszka, przepłucz 3 razy wrzątkiem, po czym zalej gorącą wodą, posól i ugotuj na miękko. Obierz ząbek czosnku i drobno posiekaj. Do naczynia wrzuć odsączone ziarna cieciorki, odsączoną kaszę jaglaną, posiekany czosnek i zmiksuj. Następnie dodaj mielona paprykę, kminek, trochę soli i ponownie zmiksuj. Przełóż całość do miski, dosyp skrobię ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie widelcem. Masa powinna "trzymać się kupy" i dać się formować w kulki.
  2. Obierz i posiekaj cebulę o raz pozostałe ząbki czosnku. Rozgrzej na patelni oliwę, po czym zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, zalej całość pomidorami i podgrzewaj co jakiś czas mieszając. Sos powinien się odrobinę zredukować. Gdy już trochę odparuje dodaj pietruszkę, sól do smaku i wyłącz ogień.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej sporo oleju do smażenia pulpecików. Na talerzu wysyp bułkę tartą. Z masy na pulpety formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej to wychodzi, gdy ma się zwilżone ręce), obtocz w bułce tartej i smaż na złoto. Uważaj, a by nie trzymać pulpetów zbyt długo w oleju, bo zaczną się rozpadać. Najlepiej delikatnie "puknąć" widelcem w złoty pulpecik - jeśli zrobiła się skorupka, t można go wyłożyć na osobny talerz.
  4. Możesz ponownie podgrzać sos pomidorowy, przełożyć go na talerz i ułożyć na nim kuleczki. Twoje pulpeciki z cieciorki na sosie pomidorowym są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/pulpeciki-z-cieciorki-na-sosie-pomidorowym/

Podziel się
  • zlapinska

    pięknie złociste 🙂 chętnie bym spróbowała 🙂

    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    • nic nie stoi na przeszkodzie, przepis podany na tacy 😉 Polecam!

  • Świetne pulpeciki! 🙂
    A po inspiracje na bezmięsną kuchnię zapraszam do siebie 😀

    • Dzięki Gosia! Pewnie, że zajrzę, a co?! Już po pierwszym rzucie oka mogę stwierdzić, że bardzo ładne zdjęcia, a po powrocie z pracy zagłębię się bardziej, bo na 100% znajdę coś dla siebie! 🙂

Poprzedni post Kolejny post