Pudding jaglany z dynią

10 października 2017opycha.pl

Lubicie deserki, prawda? A co zrobić w sytuacji, gdy mamy ochotę na deserek, ale dbamy o linię? Wtedy należy zjeść owoc lub pokombinować. Dzisiaj macie troszkę łatwiej, bo wychodzę tym oczekiwaniom na przeciw... Proponuję, abyście czym prędzej robili pudding jaglany z dynią! Tak, nie inaczej. Wykorzystałam sezonową dynię, ale jej smak podkręciłam sokiem z mandarynek. Zaufajcie mi - to jest proste, ale bardzo smaczne!

pudding jaglany z dynią

pudding jaglany z dynią

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 250 g miąższu z dyni piżmowej
  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 soczyste mandarynki
  • łyżka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Obierz surowy kawałek dyni ze skóry i drobno pokrój. Wrzuć ją do małego garnuszka. Przekrój mandarynki w poprzek i wyciśnij sok do garnuszka z dynią. Zrób to tak samo, jak wyciskając sok z cytryny. Dolej 1/4 szklanki zimnej wody i wstaw na najmniejszy ogień. Podgrzewaj aż dynia się ugotuje i zmięknie. Jeśli płyn zdąży odparować zanim dynia zmięknie, możesz się ratować dolewaniem odrobiny wody. Po ugotowaniu w garnuszku powinno zostać niewiele płynu.
  2. Zagotuj wrzątek. Wypłucz suchą kaszę jaglaną 3 razy we wrzątku, aby pozbyć się goryczy, po czym zalej wrzątkiem na wysokość 2 palców nad kaszą i ugotuj na miękko.
  3. Do naczynia wrzuć dynię z odrobiną pozostałego płynu oraz kaszę jaglaną. Dodaj łyżkę miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy (w zależności od tego, czym słodzisz). Całość zmiksuj na gładko. Ja swój pudding jaglany z dynią udekorowałam suszoną żurawiną i polałam jeszcze odrobiną syropu klonowego.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/pudding-jaglany-dynia/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post