Polędwiczka wieprzowa na sosie pieczarkowo-serowym

18 kwietnia 2017opycha.pl

Polędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Tak samo jak kurczak da się uformować zarówno w potrawę kuchni staropolskiej, jak i w coś super fantazyjnego. Ja dzisiaj wybrałam złoty środek, bo polędwiczka wieprzowa na sosie serowo-pieczarkowym jest trochę wypośrodkowaniem między wieprzowiną z grzybami a ostatnio wszędobylskim serem. Myślę, iż to danie trafi w serduszko każdego mięsożercy!

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NA SOSIE PIECZARKOWO-SEROWYM

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NA SOSIE PIECZARKOWO-SEROWYM

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: średni

Składniki

  • średnia polędwiczka wieprzowa
  • 10-12 średnich pieczarek
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • ząbek czosnku
  • garść zielonej pietruszki (najlepiej doniczkowej)
  • łyżka masła
  • odrobina oleju kokosowego (można użyć też innego tłuszczu do smażenia)
  • ok. 2/3 szklanki wody
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na deskę do krojenia wysyp równomiernie sól i pieprz. Przetocz po niej polędwiczkę, aby przyprawy równomiernie ją pokryły. Przetnij polędwiczkę na pół.
  2. Włącz piekarnik, aby grzał się do 180 stopni, a w międzyczasie zajmij się polędwiczką. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu do smażenia (ja preferuję olej kokosowy) i obsmaż polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Zawiń szczelnie obie połówki polędwiczki w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie oczyść pieczarki i pokrój je na ćwiartki, a czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć pieczarki i smaż na złoto. Następnie dodaj na patelnię serek, podgrzewaj chwilę mieszając, po czym dodaj czosnek i 1/3 szklanki wody. Podgrzewaj tak długo, aż serek się rozpuści. W razie potrzeby można dolać kolejną porcję wody. Nie zapomnij, aby w trakcie podgrzewania systematycznie mieszać sos.
  4. Wyjmij polędwiczki i daj im trochę odsapnąć. Gdy sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości przypraw go solą i pieprzem. Wyłóż porcję sosu na talerz, pokrój jedną połówkę polędwiczki na mniejsze kawałki i ułóż na sosie. Na koniec udekoruj zieloną pietruszką. To samo zrób z drugą porcją.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/poledwiczka-wieprzowa-sosie-pieczarkowo-serowym/

Zapisz

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post