Placki ziemniaczane z boczkiem i cebulką

21 listopada 2017opycha.pl

Lubisz placki ziemniaczane? Ja różnie, zależy od mojego humoru i od samych placków. Nie przepadam za takimi tłustymi, ciągnącymi się, a już w ogóle niedosmażonymi plackami. Tym bardziej nad tym ubolewam, bo same ziemniaki uwielbiam. Postanowiłam więc zrobić placki ziemniaczane inaczej. Te moje są lżejsze, bo zapiekane, a nie smażone. Ponadto ich konsystencja jest zupełnie inna - miękka i puszysta. Boczek i cebulka dają im fajny smaczek, dzięki czemu smakują dobrze bez dodatków, aczkolwiek możesz je podkręcić np. sosem czosnkowym, ja tak zrobiłam i nie żałuję. Napisałam, że składniki starczą na ok. 9 placków, ale prawda jest taka, że to zależy od wielkości placków, które zrobisz. Moje miały ok. 7 cm średnicy i ok. centymetra grubości. Zapraszam czym prędzej do kuchni, bo składniki proste, a efekt super!

Placki ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Placki ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Ilość porcji: ok. 9 placków

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4-5 plastrów boczku
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starta)
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ustaw piekarnik, aby się rozgrzewał do 180 stopni. Obierz ziemniaki, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie pokrój jak najdrobniej boczek, cebulkę obierz i także posiekaj w drobną kosteczkę. Wrzuć boczek na suchą, niedużą patelnię lub do małego rondelka i podsmażaj na niewielkim ogniu. Gdy puści tłuszcz, dodaj cebulkę i dalej podgrzewaj co jakiś czas mieszając. Gdy boczek już się odpowiednio wysmaży wyłącz ogień.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich gałkę muszkatołową i zmiksuj na gładką masę. Użyj blendera, przepuszczenie ich przez praskę i podobne metody nie dadzą nam tak rzadkiej konsystencji. Następnie dodaj do ziemniaków jajko, podsmażony boczek z cebulką i wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Blachę wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, po czym rozłóż na niej placki za pomocą łyżki. Mi wyszło 9 placków o średnicy ok. 7 cm, ale wszystko zależy od tego, jakiej wielkości placki nałożysz.
  4. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż wierzch placków się przyrumieni. Twoje placki ziemniaczane z boczkiem i cebulką są już gotowe.
Życzę smacznego - Ania
http://opycha.pl/placki-ziemniaczane-z-boczkiem-i-cebulka/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post