Pieczone bataty z kozim serkiem

12 października 2017opycha.pl

Jesień to zdecydowanie sezon dyniowy, jednak nie każdy ją lubi. Można więc sobie to wynagrodzić równie pomarańczowymi batatami. Popularne robi się pieczenie batatów, bo dzięki temu unikamy niezdrowego smażenia i oklepanej zupy-krem. Postanowiłam wykorzystać okazję, że nabiał od kóz jest z każdym dniem bardziej dostępny (także cenowo) i przygotowałam pieczone bataty z kozim serkiem. Fakt, trzeba uruchomić piekarnik i chwilkę poczekać, ale poza tym danie jest banalnie proste! Świetnie się nada jako przekąska lub lekki obiad.

Ilość porcji: 2 sztuki

Stopień trudności: proste

Pieczone bataty z kozim serkiem

Składniki

  • 2 średnie bataty
  • 8-10 łyżeczek koziego
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • odrobina oliwy lub oleju do zapieczenia ziemniaków

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz dokładnie bataty, każdy przekrój wzdłuż nieco głębiej niż do połowy ziemniaka. Natrzyj bataty oliwą lub olejem, wetrzyj w nie odrobinę soli. Każdego batata zawiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  2. Po upieczeniu wyjmij bataty z piekarnika, aby odrobinkę przestygły. W tym czasie wlej do kubeczka lub miseczki 4 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę soku z cytryny. Obierz i drobno posiekaj czosnek, dodaj wraz z posiekaną pietruszką do tłuszczu z cytryną. Wymieszaj całość.
  3. Odwiń z papieru bataty. Każdy kolejno rozchyl (ja to robiłam dwoma widelcami), umieść w środku 4-5 łyżeczek koziego serka.
  4. Polej ziemniaki sosem czosnkowo-pietruszkowym, który wcześniej przygotowałeś, posyp szczypiorkiem. Twoje pieczone bataty z kozim serkiem są już gotowe!
Życzę smacznego -
http://opycha.pl/pieczone-bataty-kozim-serkiem/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post